Detta är M, SD och KD-budgeten som antogs av riksdagen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

De tre partierna menar att deras budgetalternativ fokuserar på att påbörja arbetet med att få ordning på de mest akuta samhällsproblemen. Det konservativa blocket säger sig vilja satsa på reformer för ökad trygghet och för att fler ska få ett arbete.

Partierna varnar för orosmolnet i svensk ekonomi, vilket de menar är den höga långtidsarbetslösheten och att så många inte kan försörja sig själva. Sverige ligger i dag i bottenligan inom EU vad gäller arbetslöshet, bara Italien, Grekland och Spanien har högre arbetslöshet. Socialdemokraterna lovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

För att stävja detta har partierna fått igenom att skatterna ska sänkas för de som arbetar, totalt kommer alla som arbetar få en sänkt skatt om 150 kronor per månad. Regeringskansliet tillförs också 5 miljoner kronor för att genomföra en bidragsreform under 2022 och 2023. Bidragsreformens syfte är enligt förslaget att uppmuntra de invandrare som kommit till Sverige att arbeta, istället för att gå på bidrag. Partierna är också överens om att göra det billigare att anställa långtidsarbetslösa.

Centerpartiet kritiserade Moderaterna och Kristdemokraterna för att inte föra borgerlig politik i och med överenskommelsen.

– De (SD) (reds.anm.) är ju för övrigt inte ett borgerligt parti, så ni kommer inte att få någon borgerlig regering. Ni kommer att få en SD-beroende regering. SD driver igenom den temporärt höga a-kassan, att det är det som är den nya arbetslinjen, menade Centerpartiets finanspolitiska talesman Martin Ådahl.

Sverigedemokraternas finanspolitiska talesman Oscar Sjöstedt gick å sin sida på hårt mot Socialdemokraterna under debatten.

– Vad är det då man är så kritisk emot? (…) Är det satsningen på att börja avskaffa de så kallade delade turerna, primärt inom vård- och omsorgsyrken? Vill man alltså att fler ska behöva jobba delade turer? Är det satsningen på grundskyddet – att stärka de ekonomiskt mest utsatta äldre? Vill Socialdemokraterna alltså ha fler fattigpensionärer, frågade sig Sjöstedt.

Budgeten innehöll också framtida förbindelser mellan de tre partierna om att utreda svensk migrationspolitik. Detta syftar till att lägga sig på EU:s rättsliga miniminivå vad avser migrationspolitiken. Vilket särskilt Sverigedemokraterna menar skulle innebära kraftigt minskad invandring till Sverige. Något moratorium avseende medborgarskap, alltså tillfälligt stopp för fler utdelade medborgarskap, fram till dess detta kunnat utredas var inte med i förslaget. Sverigedemokraterna har tidigare skrivit motioner i riksdagen om moratorium avseende medborgarskap.

En sammanfattning i punktform av budgetförslaget återfinns på Sverigedemokraternas hemsida.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program