Covidinfektion ger ”anmärkningsvärt” bra immunitet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den som tillfrisknat från covid-19 har ett mycket bra skydd mot sjukdomen, visar ytterligare en studie. Ändå uppmanas svenskar som själva besegrat viruset att ta det så kallade vaccinet.

Det är en studie från Qatar, publicerad i New England Journal of Medicine, som visar att personer som tillfrisknat från covid-19 har ett mycket starkt skydd mot viruset.

I Sverige uppmanas alla, även de som redan haft sjukdomen, att ta det så kallade vaccinet, som ger ett tydligt avtagande skydd.

– Jag ville inte ta det, men jag kände mig tvungen att göra det. Det är helt sjukt. Jag har förmodligen bättre immunitet än de som är vaccinerade. Jag tror inte jag vinner nåt skydd alls på detta, säger en person till Swebbtv som redan haft covid-19 men som nu ändå tagit första dosen efter hets från sin chef på arbetsplatsen och för att inte uteslutas ur andra sociala aktiviteter i samhället där vaccinkrav gäller.

Studien från Qatar visar på mycket få återinfektioner hos tillfrisknade personer. De som får sjukdomen igen hade 90 procent längre risk att hamna på sjukhuset eller dö jämfört med den första covidinfektionen, rapporterar CNN.

Bland 353.326 personer som haft sjukdomen i Qatar, minus 87.547 personer som uteslöts ur studien eftersom de vaccinerats, hittades bara 1.304 återinfektioner, alltså 0,0049.

Av de få som återinsjuknade var det endast fyra personer som behövde uppsöka sjukhus, medan ingen hamnade på intensivvård. Detta ska jämföras med den initiala infektionen, då det fanns 28 kritiska sjukdomsfall. Bland återinfekterade var det inte heller någon som dog, medan dödstalet vid en jämförbar initial infektion var sju personer.

Mediantiden för återinfektion var nio månader.

”För en person som redan haft en primär infektion är risken att få en allvarlig återinfektion endast cirka 1 procent av risken hos en tidigare oinfekterad person att få en allvarlig primär infektion”, skriver forskarna.

– När du bara har 1.300 återinfektioner bland så många människor, och fyra fall av allvarlig sjukdom, är det rätt anmärkningsvärt, säger John Alcorn, expert i immunologi och professor i pediatrik vid University of Pittsburgh, till CNN.

”Återinfektion från covid-19 är sällsynt, svår sjukdom är ännu mer sällsynt”, konstaterar tv-kanalen.

Studien, som genomfördes mellan den 28 februari 2020 och 28 april 2021, fastställer dock inte hur långvarig immuniteten är.

En tidigare studie visar att tillfrisknade personer får plasmaceller i ryggmärgen som kan producera antikroppar mot covid-19 i 60-70 år framåt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program