Covid börjar likna influensa – höstvaccination till äldre och riskgrupper

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell t.h. © Foto: Folkhälsomyndigheten/Regeringskansliet

Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas att ta ytterligare en påfyllnadsdos ”vaccin” mot covid-19 inför nästa höst och vinter. Men vuxna 18 år och äldre utanför riskgrupp rekommenderas inte ta mer vaccin, utan ”bara” de tre doser som redan rekommenderas. Detta enligt Folkhälsomyndighetens nya råd.

Under tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer gällande covidaccinen inför hösten.

Trots enorma mängder biverkningar – över 102.000 bara i Sverige – påstår myndigheten fortfarande att läkemedlet är säkert att använda och att det är tack vare vaccinet som samhället kunnat öppna upp igen.

Vuxna 65 år eller äldre samt personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas ta ytterligare en påfyllnadsdos inför nästa höst- och vintersäsong. Även gravid uppmanas ta en till dos.

Barn under 12 år rekommenderas fortsatt att inte ta något vaccin alls. Men barn 12–17 år rekommenderas injicera totalt två doser, vilket är den rekommendation som redan råder.

– Barn ska inte vaccinera sig för vuxnas skull, utan vuxna som inte vill bli svårt sjuka får själva vaccinera sig, sade socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff idag.

När det gäller vuxna mellan 18–64 år rekommenderas tre doser, som också är den nuvarande rekommendationen. Men den ”som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vaccinen är bra. De är säkra och effektiva och skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Men i den här gruppen, 18-64 år, som redan är vaccinerade med tre doser så bedömer vi att risken för allvarlig sjukdom och död är låg. Vinsten med en höstdos är begränsad för den här gruppen. Men det kan finnas enskilda som av olika skäl önskar att vaccinera sig och därför rekommenderar vi regionerna att möjliggöra för det, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under pressträffen.

– Inför hösten rekommenderar vi inte någon ytterligare dos till barn. Vinsten med ytterligare doser till barn är inte tydligt, fortsatte hon.

Och nu börjar covid-19 mer och mer likna en influensa, ungefär som tidigare coronavirus som spridits bland människor. Men det är ännu en bit kvar.

– Vi tror det kommer sprida sig lite som influensa har gjort, om det inte kommer nya varianter, sade Tegmark Wisell och påpekade:

– Det närmar sig allt mer att det liknar en vanlig influensa, men vi är inte riktigt där än.

Lena Hallengren tillade dock:

– Däremot kan man ju säga att det vi berättar idag, hur vaccinationen ser ut inför hösten, då är ju jämförelsen inte felaktig på något sätt. Utan det är ju de äldsta och personer i riskgrupp som rekommenderas att fylla på. I övrigt finns det tillgängligt.

I dagsläget räknar man inte heller med nya rekommendationer.

– Under hösten kommer alla vuxna erbjudas vaccin mot covid-19 på samma sätt som influensavaccinet erbjuds idag. Skillnaden är att covidvaccinet kommer vara fortsatt kostnadsfritt, sade Lena Hallengren.

– Generellt bedöms risken för allvarlig sjukdom som låg för vuxna under 65 år som har vaccinerats med tre doser, men risken stiger med åldern och varierar inom gruppen. Det kan finnas personliga skäl som gör att man vill vaccinera sig med ytterligare en dos, säger Karin Tegmark Wisell i pressmeddelandet.

De nya rekommendationerna kan dock komma att ändras, till exempel om det uppstår en ny virusvariant som ger allvarligare sjukdom. Nya vaccin mot covid-19 skulle också kunna påverka rekommendationerna, klargör Folkhälsomyndigheten.

– Det behöver finnas beredskap för att hela befolkningen kan rekommenderas ytterligare en dos, enligt Karin Tegmark Wisell.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program