Cheney-familjen förlorade primärvalet – Trump-kandidat vann

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Liz Cheney, och pappan Dick Cheney. Foto: Office of Representative Liz Cheney/Public domain

Liz Cheney förlorade det republikanska primärvalet i den amerikanska delstaten Wyoming i går. Stor segrare blev Harriet Hageman, som stöttas av Donald Trump. Valutgången kallas bland annat för ett ”bakslag för hela släkten Cheney”, som försöker stoppa Donald Trump från att ta över det republikanska partiet och bli president igen.

Liz Cheney, dotter till tidigare vicepresidenten Dick Cheney, förlorade i primärvalet i Wyoming.

I stället vann advokaten Harriet Hageman, som Donald Trump stödjer. Hageman fick cirka 66 procent av rösterna, mot Cheneys 29 procent.

Liz Cheney ser det som sin viktigaste uppgift att stoppa Donald Trump från att bli president igen. Hon är en av tio republikaner som röstade för att ställa Trump inför riksrätt. Samtidigt är hon vice ordförande i kommittén som utreder den så kallade stormningen av Kapitolium.

Enligt ABC News är Liz Cheney Trumps främsta motståndare inom det republikanska partiet.

Detta innebär alltså att Cheney förlorar sin plats i representanthus efter höstens mellanårsval. Samtidigt blir det ”ett bakslag för hela släkten Cheney”, som SVT uttrycker det.

Men enligt Liz Cheney hade hon enkelt kunnat vinna, sade hon i ett tal efter jätteförlusten.

– För två år sedan vann jag detta primärval med 73 procent av rösterna. Jag hade enkelt kunnat göra det igen. Vägen var tydlig. Men det skulle ha krävt att jag accepterade Trumps lögn om valet 2020. Det skulle krävt att jag möjliggjorde hans pågående försök att nysta upp vårt demokratiska system och attackera grunden för vår republik. Det var en väg jag inte kunde och inte skulle ta.

Familjen Cheney ses som en av USA:s mäktigaste politiska familjer. Och en av de familjer som nu håller på att förlora greppet om landet, heter det i sociala medier.

”Den verkliga anledningen till att Liz Cheney hatar Donald Trump är att hon växte upp med storslagna vanföreställningar om att hon en dag skulle bli president men fick se när Trump helt vände den republikanska basen bort från sin familjs neokonservativa dynasti och till en framtid som sätter Amerika först”, skriver en person på Twitter.

En annan hävdar att Cheney-familjen är ”den verkliga cancern inom” det republikanska partiet.

Pappan Dick Cheney, en av arkitekterna bakom den olagliga Irak-invasionen 2003, kallade nyligen Trump för ”det största hotet någonsin” mot USA.

Förutom det politiska kriget mellan högern och vänstern i USA, pågår det alltså ett inbördes krig inom det republikanska partiet – där Trump-sidan ser ut att segra.

I början av augusti vann en annan Trump-kandidat, Kari Lake, primärvalet i Arizona. I samband med detta rasade Meghan McCain, från McCain-familjen och dotter till den förre senatorn John McCain, som var en av dem som hetsade Ukraina mot Ryssland innan han dog 2018.

”Grattis till min hemdelstat som förvandlats till fullskaliga MAGA-konspirationsteori-bedragare”, skrev Meghan McCain på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program