Amerikanska planen: Låta Ukraina ”slåss till siste man”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Government of Ukraine/Wikimedia

Senatorn Lindsey Graham gillar den aggressiva strategi som västvärlden använder mot Ryssland. Så länge man fortsätter skicka vapen och pengar till Ukraina, kommer ukrainarna ”slåss till siste man”, sade han under en pressträff förra veckan.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham samt den demokratiske senatorn Richard Blumenthal har uppmanat den amerikanska regeringen och utrikesministern Antony Blinken att klassa Ryssland som en terrorstat, en statlig sponsor av terror.

Detta i ett nytt försök att straffa landet.

Förra veckan antog den amerikanska senaten enhälligt en resolution som kräver samma sak. Men än så länge har Bidenadministrationen inte velat följa den icke-bindande resolutionen.

– USA glömmer inte, och vi förlåter inte, sade Lindsey Graham under en presskonferens.

Oberoende militäranalytiker som den pensionerade amerikanske arméöversten Douglas Macgregor och den tidigare FN-inspektören Scott Ritter har dock utmålat Ukrainakriget som fullständigt förödande för Ukraina, och som ett pinsamt fiasko för Nato.

Ukraina har förlorat enorma delar av landet till Ryssland – östra Ukraina där den ryska befolkningen bor och där större delen av landets BNP-värde finns. Ukraina kanske inte ens överlever som stat, enligt Scott Ritter.

– Nato har ingenting att komma med, hävdar han i en ny intervju.

– Kriget är över. Ukraina är nu en failed state. Det har kollapsat. Hela den här saken är en katastrof. Men ingen vill erkänna nederlag, för då förlorar de all trovärdighet, sade Douglas Macgregor i juni.

Samtidigt höjs röster i sociala medier som hävdar att USA:s provokationer mot Kina genom Nancy Pelosis besök i Taiwan är ett sätt att skifta fokus från misslyckandet i Ukraina. Besöket jämförs till exempel med att Kina skulle besöka Hawaii och driva på för att delstaten lämnar USA.

Men bland många amerikanska politiker är Ukrainakriget knappast över. Tvärtom tycker Lindsey Graham att det går bra, bland annat eftersom Europa lovat slopa energiimporten från Ryssland.

– Jag gillar den strukturella väg som vi befinner oss på. Så länge vi hjälper Ukraina med de vapen de behöver och ekonomiskt stöd, kommer de slåss till siste person, sade han förra veckan.

– Jag trodde inte det fanns ett enda ämne som senaten kunde enas om, men det fanns det.

Lindsey Graham är känd för sin fanatiska illvilja mot Ryssland. Vid årsskiftet 2016-2017 hetsade han ukrainska soldater mot Ryssland under den militära konflikten i östra Ukraina, som egentligen pågått i åtta år. Detta under ett besök i landet, tillsammans med den republikanske senatorn John McCain och Ukrainas dåvarande president Petro Poroshenko.

– Er kamp är vår kamp. 2017 kommer bli året för anfall. Vi kommer åka tillbaka till Washington och driva fallet mot Ryssland. Nog med rysk aggression. Det är dags för dem att betala ett högre pris. Vår kamp är inte mot det ryska folket utan mot Putin. Vårt löfte till er är att ta er sak till Washington, informera amerikanska folket om er tapperhet och föra talan mot Putin inför världen, sade Lindsey Graham till de ukrainska trupperna.

– Jag tror att ni kommer att vinna. Jag är övertygad om att ni kommer vinna, och vi kommer göra allt vi kan för att förse er med det ni behöver för att vinna. Vi har varit framgångsrika inte på grund av utrustning utan på grund av ert mod. Så jag tackar er, och världen tittar på. Världen tittar på för att vi kan inte tillåta Vladimir Putin segra här, för om han lyckas här kommer han att lyckas i andra länder, fortsatte John McCain.

”John McCain och Lindsey Graham har uppmanat ukrainska soldater att bryta Minskavtalet om vapenvila”, rapporterade The Nation 2017 efter händelsen.

Men sedan blev Donald Trump USA:s president. Trump hade inte samma inställning, utan ville komma överens med Ryssland, förklarade han i februari 2017.

– Om vi kunde komma överens med Ryssland så är det en positiv sak, sade han. Många presidenter har inte tagit tag i detta. Och titta var vi är.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program