C-politiker tvingades avgå – ifrågasatte klimathysterin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den förra C-politikern Ingrid Vesterlund utmålades som ”klimatförnekare” i media efter att hon ifrågasatt FN:s senaste klimatrapport, säger hon i en intervju med Swebbtv. Hon fick inget stöd i partiet, som tvärtom tog avstånd från hennes uttalanden. Därför valde hon att avgå. Framför allt är Vesterlund kritisk till hur media skrämmer upp människor om klimatet.
– Jag ifrågasätter hur journalister för ut det här klimathotet, påpekar hon.

Det var i augusti som centerpolitikern Ingrid Vesterlund ifrågasatte den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Hon kallade den för fake news och skrämselpropaganda.

– Det är tydligen katastrof vare sig det är sol, regn, blåst, vind, hav eller vatten. Allting är ett katastrofläge just nu, sade hon i en intervju med Norr Media.

I stället litar hon mer på Swebbtvs Lars Bern och Elsa Widding samt klimatforskaren Lennart Bengtsson, som intervjuats i Swebbtv.

Detta fick partikollegorna i Luleå att ta avstånd från hennes uttalanden och efter det meddelade Vesterlund att hon lämnar sina politiska uppdrag, skriver SVT.

I en intervju med Swebbtv utvecklar hon sitt resonemang om klimatet och medias rapportering i frågan.

– Det tog bara en halvtimme innan journalisterna började ringa mig. Någon hade sett mitt inlägg. Så reportern började fråga ut mig, förklarar hon.

– Jag har länge varit irriterad på hur man försöker skrämma upp människor. Jag kanske inte är så mycket emot själva rapporten. Det jag främst reagerar på är den här skrämseln. Det är alltid något man hakar upp sig på och skrämmer upp folk med, oavsett om det är för lite regn, för mycket eller för lite sol.

– Jag påpekade för journalisten att media bara för fram en sida hela tiden. Det finns ju andra forskare, som Lennart Bengtsson. Varför kan man inte titta på den sidan också? Varför får inte folk reda på andra alternativ?

Efter samtalet med den lokala journalisten fick Ingrid Vesterlund en känsla i kroppen att mer skulle hända. Men hon tänkte också att journalisten kanske skulle förstå att det är viktigt att lyssna på båda sidorna i en fråga, alltså även de som kritiserar den hävdvunna linjen kring klimatet.

– Så jag lugnade ner mig och tog en kopp kaffe. Men så ringde partiets lokala ordförande. ”Du anar inte vilken karusell du satt igång”, sade hon. Jag hade rört om i grytan. Från regionens håll förklarade man att man baserar hela partiets miljöpolitik på IPCC. Från partiets riskavdelning hette det att man tar helt avstånd från mitt uttalande. Sen fick jag en helsida i Norrbottens-Kuriren.

Ingrid Vesterlund kände att hon inte hade något stöd i partiet, så därför avgick hon.

– Jag behöver inte vara med i Centerpartiet för pengarnas skull. Jag är inte bunden till partiet på det sättet.

Särskilt kritisk är hon mot hur barn skräms upp.

– Jag är en vanlig svensk kvinna som tycker att det gått för långt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program