Brutalt mordförsök på flicka – fallet så känsligt att åklagaren gjort sig otillgänglig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Förra torsdagen hittades en ung flicka under 15 år svårt skadad i Skellefteå, och en utredning om mordförsök inleddes. Det finns en misstänkt förövare, en pojke som också är under 15 år. På grund av sin låga ålder är han inte anhållen eller häktad. Ärendet är så känsligt att åklagaren inte är tillgänglig för media. Pojken har gjort vissa medgivanden.

Det var förra torsdagen som polisen larmades om ett grott brott vid Morö backe i Skellefteå. En ung flicka under 15 år hade utsatts för ett mycket brutalt mordförsök.

Samtidigt är en pojke under 15 år misstänkt för brottet. Han är alltså inte straffmyndig och kan inte dömas till straff.

”En person under 15 år har identifierats som misstänkt i ärendet. Förhör med personen har hållits under dagen och vissa medgivanden kring händelseförloppet har gjorts. Utredningsläget i ärendet är, i detta tidiga skede, att bedöma som gott. Det kommer inte att kunna lämnas några fler uttalanden kring ärendet i nuläget”, skrev polisen på sin hemsida i lördags.

Vidare efterlyser polisen iakttagelser från området kring en lekpark på Morö backe, strax söder om Morö Backe-skolan, i första hand mellan klockan 15.30-17.30 torsdag den 7 juli.

Efter förför ska polisen ha släppt den misstänkte, uppger SVT.

– Hon har allvarliga skador, säger Lars Persson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Skellefteå, om flickan till SVT.

Händelsen, som alltså skedde mitt på dagen, har chockat Skellefteå, rapporterar Aftonbladet.

– Hade jag gått min vanliga runda finns det en risk att jag hade varit en av de som kanske hittat henne. Det är så hemskt att jag inte ens kan tänka på, säger en äldre man till tidningen.

Ett par som var på väg till mataffären när de stoppades av två personer som berättade att det låg en skadad flicka i en skogsdunge, berättar för SVT Västerbotten att de försökte få liv i flickan.

– Jag har varit ganska ledsen sedan dess, och tänkt mycket både på flickan och familjen, säger kvinnan till SVT.

Samnytt uppger att flickan är nio år gammal och ligger nedsövd efter det brutala brottet.

”Enligt uppgifter till Samnytt pekas en tonårspojke med utländsk bakgrund som bor i närheten av lekplatsen ut som gärningsman. Han påstås tidigare ha gett sig på fler unga flickor i Skellefteå”, skriver tidningen.

Men dessa uppgifter är ingenting som polisen velat kommentera.

Enligt Samnytt finns det ingen känd koppling mellan offer och förövare. De är inte släkt med varandra. I nuläget bedöms alltså flickan ha angripits av en främmande.

– Om vi hade pratat om vuxna personer, så hade den misstänkte kanske suttit anhållen eller häktad i nuläget, säger polisen Lars Persson till Samnytt men påpekar att det nu i stället råder andra förutsättningar och att andra myndigheter kan kopplas in.

Den allvarligt skadade flickan vårdas på Norrlands universitetssjukhus. I sociala medier sprids en bild som uppges vara den nedsövda flickan. Människor är extremt upprörda över händelsen.

Den skadade flickan har inte kunnat höras, klargör Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på måndagen.

– Pojken har i förhör gjort vissa medgivanden och nu fortsätter utredningen med ytterligare förhör och analys av tekniska fynd gjorda på brottsplatsen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå.

”På grund av sekretess i ärendet och den försiktighet som ska iakttas när det gäller unga som kan misstänkas har åklagaren inte möjlighet att ge fler kommentarer i nuläget och är heller inte tillgänglig för media”, fortsätter myndigheten.

Åklagaren har inte heller svarat Samnytt.

När en misstänkt är under 15 år kan åklagaren begära en så kallad bevistalan, som går till på ungefär samma sätt som en rättegång, för att pröva om den misstänkte begått gärningen. Men något straff döms inte ut, oavsett utfall. I stället är det socialtjänsten som beslutar om åtgärder.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program