Pojken i Skellefteå minst 15 år: ”Angav fel födelsedatum när man kom till Sverige”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Pojken som misstänkts för det brutala våldsdådet mot en flicka i Skellefteå i juli är straffmyndig. Detta ska han själv ha uppgett i ett polisförhör, vilket senare bekräftats av hans föräldrar. Dessutom är den medicinska åldersbedömningen klar, och den visar också att han är äldre än vad som står i folkbokföringen, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Föräldrarna hävdar i polisförhör att man ”av misstag” angav fel födelsedatum gällande sonen när man kom till Sverige.

Det var den 7 juli som en ung flicka i Skellefteå, nio år gammal enligt nättidningen Samnytt, utsattes för ett brutalt mordförsök i Skellefteå.

Senare kom överfallet även att rubriceras som grov våldtäkt mot barn.

Flickan blev nedsövd men vaknade en tid senare.

Efter händelsen greps en pojke misstänkt för brottet. Det sades först att han var under 15 år. Enligt folkbokföringen fyller den misstänkte 13 år det här året.

Men senare meddelade åklagaren att en medicinsk åldersbedömning skulle utreda om han är 15 år eller äldre, vilket innebär att han kan åtalas.

Idag uppger åklagaren att pojkens tänder och hand/handled har röntgats och att läkare utifrån dessa undersökningar bedömer att den misstänkte är 15 år eller äldre.

– Eftersom resultaten från den medicinska ålderbedömningen bekräftar det som den misstänkte och hans föräldrar uppgett – att han är 15 år fyllda – så kommer vi i den fortsatta handläggningen utgå från denna ålder. Det misstag som verkar ha skett när han kom in i landet kommer således inte innebära att en lagföring är utesluten. Om bevisen mot honom är tillräckligt starka när utredningen är klar så kommer åtal att väckas, säger kammaråklagare Irene Falk, tillförordnad förundersökningsledare, i ett uttlande.

Enligt åklagaren ska den misstänkte redan under polisförhör ha sagt att hans registrerade födelsedatum är fel och att han egentligen är 15 år. Detta är något som även hans föräldrar bekräftat för polis.

I polisförhöret har föräldrarna hävdat att man av misstag angav fel födelsedatum för sonen när man kom till Sverige.

– Det verkar också vara något som man sedan påtalat för svenska myndigheter, säger Irene Falk.

Misstankarna är ännu försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Men den drabbade flickan har inte hörts och det är inte heller troligt att så kommer ske.

– Bedömningen är att det inte vore förenligt med flickans bästa att försöka genomföra ett förhör med henne om det som hänt. De skador hon fått vid händelsen gör också att hennes förmåga att minnas och berätta om det inträffade kan förväntas vara låg, säger Falk.

Förhoppningen är nu istället att den övriga utredningen, med vittnesförhör, medicinsk utredning och tekniska analyser, ska kunna ge en tillräckligt klar bild av vad som hänt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program