Brittiska regeringen tvingas backa om skattesänkningar för rika: ”Vi fattar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kwasi Kwarteng, Storbritanniens finansminister. Foto: Chris McAndrew

Storbritanniens regering drar nu tillbaka budgetförslaget som skulle sänka skatten för höginkomsttagare. Beskedet fick en positiv effekt på pundets värde, men är ett stort nederlag för premiärminister Liz Truss, skriver BBC.

Den brittiska regeringen har tvingats backa när det gäller den planerade sänkningen av skattesatsen ”45p”, som betalas av personer som tjänar över 150.000 pund per år, alltså mer än 1,5 miljoner kronor per år.

Förslaget lades för tio dagar sedan. Totalt innehöll den så kallade minibudgeten 45 miljarder pund i ofinansierade skattesänkningar, uppger BBC.

Detta fick pundet att rasa och ekonomin att nära kollapsa.

Enligt landets finansminister Kwasi Kwarteng ska premiärminister Liz Truss nu plötsligt ha beslutat sig för att dra tillbaka budgetförslaget.

– Vi har lyssnat på folk. Och ja, det finns ödmjukhet och ånger i det hela. Och jag är glad att jag står för det, säger Kwarteng till BBC.

Han vill dock inte erkänna att 45p-sänkningen var ett misstag. Han medger i stället att det var en ”massiv distraktion för vad som var ett starkt paket”, säger han.

Även om beslutet kommer få en positiv effekt på pundets värde i relation till andra valutor, är det samtidigt ett ”förödmjukande nederlag” för Liz Truss, som för bara en månad sedan blev Storbritanniens ledare, konstaterar BBC.

– Vi fattar, och vi har lyssnat, skriver Kwasi Kwarteng på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program