Bank of England gasar sedelpressen – ska köra den i ”vilken skala än nödvändig”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den brittiska ekonomin är mycket nära att kollapsa, en kris som kan dra andra länder med sig ner. Och Bank of England senaste drag kan göra läget ännu värre, rapporterar Finanical Times. Man ska trycka upp hejdlöst mycket pengar.

På grund av den så kallade pandemin samt de kontraproduktiva energisanktionerna mot Ryssland håller nu den brittiska ekonomin på att kollapsa.

Enligt SvD Näringsliv kommer ännu 75 procent av all energi i Storbritannien från olja och naturgas, trots påtaglig klimatfanatism i landet.

Men framför allt trycktes det upp extremt mycket pengar under covid, ett virus som våren 2020 hade en dödlighet på 0,1 procent för människor under 70 år.

Under onsdagen gick Bank of England in i fullständigt finanskrisläge, skriver Financial Tumes.

Enligt tidningen har centralbanken startat upp sina sedelpressar och tänker köra dem i ”vilken skala som än är nödvändig”.

Man planerar 65 miljarder pund i nya kvantitativa lättnader, alltså stimulationer av ekonomin.

Men att trycka upp en massa nya pengar är farligt. Det var det som gjordes under ”pandemin” och som orsakade inflationen. Trycker man för mycket leder det till slut till hyperinflation.

Att trycka nya pengar var också precis som det som Liz Truss kritiserade regeringen för innan hon själv blev premiärminister.

– En del av inflationen har orsakats av ökningar i penningmängden, sade hon i juli enligt FT.

Man den här månaden startade hon alltså själv sedelpressarna på nytt.

Bank of Englands plan är att upp köpa en massa långfristiga statsobligationer i syfte att skapa stabilitet i ekonomin. Dessa ”enorma stödköp” är tänkta att ”förhindra en krasch”, rapporterar TT. Men risken är att detta snarare gör inflationen ännu värre. I bakgrunden finns också Liz Truss stora skattelättnader för rika, som ytterligare eldar på inflationen då det ökar efterfrågan i en tid då efterfrågan borde hållas nere. Dessutom kommer skattelättnaderna finansieras med lån.

Efter detta ligger nu det brittiska pundet på rekordlåga nivåer gentemot dollarn.

Bank of England kommer göra allt för att försvara pundet, säger man. Alltså höja räntan igen. Men det har en relativt liten effekt på inflationen.

Det hela för tankarna till kraschen 1992, då George Soros sänkte Bank of England.

”Investerare kan fly brittiska tillgångar i panik och på så vis kan den brittiska finansmarknaden kollapsa”, skrev TT igår.

Risken för en krasch är stor, men svenska medier är hittills förvånansvärt lågmälda om utvecklingen, även om krisen lätt kan sprida sig till andra länder.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program