Bojkott av Ryssland kan ”orsaka massfattigdom” – i Europa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Repressalierna mot Ryssland kan få motsatt effekt och i stället slå tillbaka kraftigt. Det varnar nu en tysk minister för, enligt The Guardian.

Det är Tysklands ekonomi- och energiminister Robert Habeck som nu höjer ett varningens finger mot vad en total bojkott av rysk gas och olja kan leda till.

Hemska konsekvenser – för Tyskland.

Närmare bestämt ”massarbetslöshet, fattigdom, människor som inte kan värma sina hem, människor som får slut på bensin”, sade han i tyska ARD i söndags.

– Om vi ​​slår av omedelbart kommer det att uppstå brister, till och med leveransstopp i Tyskland, förklarade han.

Bojkotten mot Ryssland skulle därmed kunna ”skada den egna befolkningen mer än Vladimir Putin”, påpekar The Guardian.

Tyskland har gjort sig extremt beroende av rysk energi: 55 procent av naturgasen, 52 procent av kolet och 34 procent av mineraloljan kommer från Ryssland.

Europeiska regeringar, däribland Tysklands, använder kriget i Ukraina som en ursäkt för att ”ställa om” samhället till ”fossilfria” energikällor. Man ska göra sig oberoende av rysk energi, heter det. Men den så kallade omställningen har inte fungerat så bra hittills.

I stället har det uppstått en allvarlig energikris i Europa på senare år, inte minst i Sverige. Svenskar kan nu få elräkningar på 10.000-tals kronor per månad, bland annat eftersom vindkraften inte fungerar på vintern.

Sveriges regering har som mål att stänga ute Ryssland, och tycker svenskar ska köpa elbilar.

– Den här krisen visar varför vi måste lösgöra oss från beroendet av olja och gas som kontrolleras av Putin, och som bidrar till klimatkrisen. Elektrifieringen av fordonsflottan i Sverige går väldigt snabbt. Vi har högst antal nyregistrerade elbilar i hela EU. Den som har möjlighet att ställa om bör göra det nu, sade finansminister Mikael Damberg (S) igår.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program