Bill Gates varnar för fortsatt pandemi: ”Inte sett det värsta”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Justing Greening meets Bill Gates" © Foto: Russell Watkins/DFID (CC BY 2.0)

Den så kallade pandemin av covid-19 – som enligt Folkhälsomyndigheten har en dödlighet på 0,1 procent bland personer yngre än 70 år – kan fortsätta hota världen. Det hävdar miljardären Bill Gates i en intervju med Financial Times. Enligt Gates bör Världshälsoorganisationen, WHO, leda det internationella arbetet mot ”pandemier”.

Sedan februari har konflikten i Ukraina dominerat den internationella agendan.

Men Bill Gates, som i dagarna släpper en ny bok kallad ”How to Prevent the Next Pandemic”, uppmanar nu internationella ledare att inte tappa fokus på ”hälsokrisen”.

Enligt Gates måste det göras större investeringar för att motverka framtida pandemier.

Han vill också se ett av team av internationella experter, bestående av allt från epidemiologer till datamodellerare, som ska arbeta med att identifiera ”globala hälsohot” och samordna arbetet i världen.

Ett sätt som presenteras för att hantera kommande virus är att världens länder enar sig kring en ökad finansiering av WHO. Gates inte tycker att den nuvarande finansieringen av organisationen är seriös nog för att bekämpa pandemier.

Han kallar sin lösning för ”Global Epidemic Response and Mobilization”, som han vill att just WHO ska leda. Gates menar att WHO är den organisation som bör styra det internationella arbetet.

Dessutom behöver man ta fram bättre vacciner, som är mer långvariga och som även stoppar infektioner, anser miljardären.

Och han påstår också att hotet från covid kanske inte ens är över.

– Vi riskerar fortfarande att den här pandemin leder till en variant som är ännu mer smittsam och ännu mer dödlig. Det är inte troligt, jag vill inte vara en röst av undergång och dysterhet, men det är långt över en femprocentig risk att vi inte ens har sett det värsta av den här pandemin, säger han till Financial Times.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program