Bill Gates köper enorma mängder jordbruksmark – ”USA:s största markägare”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Justing Greening meets Bill Gates" © Foto: Russell Watkins/DFID (CC BY 2.0)

Miljardären Bill Gates har köpt upp hundratusentals tunnland jordbruksmark i USA. Det kan verka konstigt, då Gates är mest känd för sin bakgrund inom Microsoft samt under covid för sin översvallande iver för ”vaccin”. Nu vill en republikansk kongressledamot ha svar på varför Microsoft-grundaren köpt upp mer jordbruksmark än någon annan i landet.

Bill Gates äger cirka 270.000 tunnland jordbruksmark i ett dussintal amerikanska delstater. Det gör honom till den största privata ägaren av jordbruksmark i hela landet, enligt AP.

För några veckor sedan fick han grönt ljus att köpa ännu mer jordbruksmark, 2.100 tunnland för 13,5 miljoner dollar från potatisodlarna Campbell Farms i North Dakota, enligt Newsweek.

Vad håller han egentligen på med? Det kan man undra. Och det är precis vad den republikanske politikern Dusty Johnson från South Dakota nu gör.

Dusty Johnson vill att Gates ska vittna inför landets jordbrukskommitté och ge svar på varför han har köpt upp så ofantligt mycket jordbruksmark – mer än någon annan.

I ett brev som Johnson skickade på onsdagen uppmanar han ordföranden att ställa Bill Gates inför kommittén ”för att vittna om hans jordbruksintressen och praxis”.

Dusty Johnson tycker detta är viktigt att veta då Gates gjort anmärkningsvärda uttalanden relaterade till jordbruk och klimatet.

Tidigare i år rapporterade Swebbtv Nyheter om hur Bill Gates vill att så kallade ”rika länder” ska övergå till att äta bara konstgjort, syntetiskt kött.

– Äganderätten till jordbruksmark spelar stor roll. Ingen har köpt upp den snabbare än Bill Gates. Han har hävdat att utvecklade länder som Amerika ”inte borde äta något rött kött”. Med tanke på det förtjänar vårt land att höra från honom vad han har planerat för denna otroligt produktiva jordbruksmark, säger Dusty Johnson till Fox News Digital.

”Hur är hans markköp relaterade till dessa strävanden?”, undrar Johnson på Twitter.

Bill Gates hävdar själv i en kommentar på Reddit att markköpen görs av hans investeringsgrupp och antyder att det handlar om att utveckla utsäde och biobränsle.

– Jordbrukssektorn är viktig. Med mer produktiva frön kan vi undvika avskogning och hjälpa Afrika att hantera de klimatproblem som de redan står inför. Det är oklart hur billiga biobränslen kan vara men om de är billiga kan det lösa flyg- och lastbilsutsläppen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program