Bönder minskar antalet köttdjur när produktionskostnaden ökar – påverkar konsumtionen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ökade kostnader för foder har tvingat amerikanska bönder att minska antalet nötkretaur. Detta leder till ökade priser på kött för konsumenter, uppger Reuters. Boskapsbesättningen kommer påverkas under flera år.

Det är Reuters som nu rapporterar att priserna på kött ökar i USA.

Detta eftersom boskapsbesättningen i landet minskar.

Bönderna tvingas reducera antalet köttdjur på grund av ökade foder- och bränslekostnader samt torka, något som väntas påverka boskapsbesättningen under flera år framöver.

Foder är den största kostnaden för att föda upp nötkreatur. Totalt har kostnaderna för nötkreatur ökat med hela 480 miljoner dollar.

Nu har spannmålspriserna visserligen sjunkit igen. Men eftersom landets boskapsbesättning redan minskat, och det därför finns färre djur att slakta, väntas de höga köttpriserna kvarstå.

Enligt Reuters har priset på nötfärs ökat med 10 procent jämfört med förra året.

– Priserna är här för att stanna ett tag, säger Texas-bonden Glenn Brunkow till Reuters.

Enligt Brunkow är det höga diesel- och foderpriser som drivit upp hans produktionskostnader, och fortsätter göra det. Idag betalar han 475 dollar per ton foder från bland annat majs, en ökning med 40 procent jämfört med förra året.

De höga priserna leder till att vissa konsumenter börjat äta annat i stället. En person berättar för Reuters att hennes månatliga matkostnader ökat med 40 procent till över 1.200 dollar på grund av stigande priser på nötkött, kyckling och ägg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program