Cirka 80 procent av landets IVA-platser är nu belagda med patienter. Men bara en liten del handlar om covidpatienter. Samtidigt ökar smittan på äldreboenden.
Förra veckan uppdaterade Socialstyrelsen sin nationella lägesbild för vården.
Enligt siffrorna finns det 487 intensivvårdsplatser med respirator i landet, varav 390 platser är belagda. Men bara 36 av dessa IVA-patienter är inlagda för covid-19.
Det innebär alltså att 9 procent av landets IVA-patienter behandlas för covid.
Totalt har 11 av 21 regioner covidpatienter på IVA.
Den lediga IVA-kapaciteten i hela landet är cirka 20 procent, men siffran varierar mellan olika regioner.
På andra avdelningar än intensivvård finns det ytterligare totalt 219 covidpatienter.
Socialstyrelsen förklarar siffrorna med att intensivvården i stort sett återgått till det normala, alltså till hur det var innan coronasmittan.
– IVA-vård som inte är covid-19 ligger nu på ungefär samma nivå som innan pandemin, sade Urban Lindberg vid Socialstyrelsen på en presskonferens i torsdags.
På Twitter påpekar en användare att ”belastningen på IVA kan alltså omöjligtvis skyllas på ’ovaccinerade som har covid'”.
Samtidigt har smittan på äldreboenden ökat jämfört med för ett antal veckor sedan.
Detta trots massvaccinering.
– Det är klart lägre än historiskt, men det är ändå en orossignal. Det har rapporterats in 214 smittade brukare de senaste sju dagarna, och det ligger i princip stilla de senaste veckorna, säger Lindberg.
Fyra av landets kommuner har rapporterat in en procent eller fler smittade brukare.
Nu återstår att se om smittan ökar lika mycket som förra hösten. På äldreboenden kom till exempel den stora smittspridningen runt vecka 43 (se diagram ovan).