Partiledardebatt pekas ut som paradigmskifte i svensk politik

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Partiledardebatten i SVT vittnar om en alltmer enad opposition där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson numera är ”en i gänget”, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson på svt.se.

Det hettade till i SVT Agendas partiledardebatt på söndagen.

Miljöpartiets Per Bolund beskrev den så kallade oppositionen som ”de blåbruna”, vilket fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att ilskna till rejält.

– Per Bolund, vem är brun här? Vem menar du är brun? Kallar du mig för nazist? Du kallar mig för nazist. Jag blir riktigt upprörd. Man kan inte komma undan med det här längre. Om man använder brun i politiska sammanhang kan det bara betyda en enda sak. Det är att man är nazist. Sluta kasta den färgen på mig, sade Åkesson.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson pekar ut debatten som ett skifte i svensk politik, i den mening att Jimmie Åkesson numera är ”en i gänget” bland högerpartierna.

Redan innan partiledardebatten hade Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lanserat ett gemensamt program på 20 punkter mot gängbrottslighet.

Under partiledardebatten skedde sedan gemensamma angrepp mot regeringen, påpekar Knutson. Oppositionspartierna är också överens i frågor som kärnkraft, minskad invandring och tillåtna vinster för friskolor. Likaså ser de arbetslösheten som främst ett ”integrationsproblem”.

Men inte bara det.

”Partiledarnas hela kroppsspråk vittnade om att Jimmie Åkesson nu definitivt är en i gänget. Nickande bifall under debatten och inga egentliga konflikter mellan dessa partiledare talade sitt tydliga språk. Att samarbeta med Sverigedemokraterna är inte längre en fråga för dessa partier. Inte ens Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni darrade på rösten när hon sa att hennes parti nu är berett att samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver Mats Knutson i sin artikel.

Samtidigt går valet 2022 inte att förutse, enligt Knutson, eftersom småpartierna Miljöpartiet och Liberalerna, som tillhör varsin sida i svensk politik, riskerar åka ur riksdagen. De ligger vid eller långt under riksdagsspärren i olika mätningar. Deras öde kan alltså avgöra vilken sida som lyckas bilda regering efter valet.

Men nationalistpartiet Alternativ för Sverige, som nyligen tog flera mandat i kyrkovalet och som kommer satsa hårt på att nå riksdagen nästa år, tycker söndagens tv-debatt var mer eller mindre meningslös.

”Alternativ för Sverige behövs verkligen i partiledardebatten. Det här är ju pinsamt att se. In med sunt förnuft i det politiska dårhuset. In med Alternativ för Sverige i riksdagen”, skriver partiet på Facebook.

Söndagens partiledardebatt var även Stefan Löfvens sista. Han avgår snart som S-ledare och kommer troligen ersättas av finansminister Magdalena Andersson.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program