Annie Lööf tilldelad målsägandebiträde efter knivmordet i Almedalen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Centerpartiets ledare Annie Lööf har nu tilldelats ett målsägandebiträde av Gotlands tingsrätt i samband med utredningen kring knivmordet och det misstänkta terroristbrottet på Donners plats i Almedalen i juli, uppger SR Ekot. ”Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig”, skriver Lööf i sociala medier.

Det är Ekot som idag avslöjar att Centerledaren Annie Lööf tilldelats ett målsägandebiträde i utredningen av knivmordet under Almedalsveckan i somras.

Detta bekräftar kammaråklagare Henrik Olin, enligt Sveriges Radio.

Brottet gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Det brutala knivmordet, som Swebbtv rapporterade från i Almedalen, skedde vid Donners plats strax innan Annie Lööf skulle hålla en pressträff vid platsen.

Mordoffret var Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKR, vars liv inte gick att rädda.

Ekot drar ingen utförlig slutsats av att Annie Lööf fått ett målsägandebiträde. Men målsägandebiträde är alltså något en person kan få ”om du är brottsoffer (målsägande) och har blivit utsatt för … brott som kan ge fängelse för den som begått brottet”, enligt Åklagarmyndighetens hemsida.

Så här skriver Annie Lööf på Facebook:

”Ni har förmodligen sett uppgifterna i media om att jag är målsägande i den förundersökning som handlar om det som hände i Almedalen. Jag kan bekräfta att så är fallet och att jag har blivit tilldelad ett målsägandebiträde. Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna. På grund av förundersökningssekretessen kommer jag inte som målsägande att kommentera detta ytterligare utan eventuella frågor hänvisas vänligen till mitt målsägandebiträde.

Så vad innebär detta? I Expressen säger Henrik Olin att han inte vill gå in närmare på misstanken.

– Däremot kan jag rent allmänt säga att ett förberedelsebrott är i två led. Dels så ska man ha tagit befattningen med föremål för att utföra brottet på något sätt, sedan ska man ha överskjutande uppsåt, ett syfte att begå det här brottet. I det här fallet ett mord som jag då skulle rubricera som ett terroristbrott, säger åklagaren till Expressen.

Tidningen påstår att gärningsmannen ”tänkte mörda Centerledaren Annie Lööf”.

Men i sociala medier rasar redan kritiken mot medias rubriker:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program