Blekingebor varnades för ”luftangrepp” – Trafikverket aningslösa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Under onsdagen fick bilister i Blekinge ett varningsmeddelande om ”luftangrepp” i sina bilradioapparater, rapporterar DN. Meddelandet kom från Trafikverkets system, men myndigheten vet inte hur det gick till eller vad det handlar om.

Det var igår som bilister i Blekinge fick följande meddelande på sina radiodisplayer: ”Viktigt trafikmeddelande. Blekinge län. Luftangrepp, fara” samtidigt som en varningstriangel visades och en speciell signal hördes i bilarnas högtalare.

Trafikverket har möjlighet att skicka ut varningar om trafikstörningar via radion i människors bilar. Meddelandet avbryter allt annat som spelas i radion.

Men varningen i Blekinge var inte ett ”VMA”, alltså ett viktigt meddelande till allmänheten, utan kom från TMC-systemet, trafikmeddelandeservicen.

Enligt Trafikverket har meddelandet gått ut från deras system, men man vet inte varför.

– Vi tittar på var meddelandet kommer ifrån och hur det har gått ut. Oss veterligen har det inte varit något luftangrepp över Blekinge, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket, till DN.

Man utesluter inte att systemet hackats. Men det kan också handla om en medarbetare som gjort något fel. Just nu vet man inte.

Hur många som drabbades är oklart.

– Det är riktigt allvarligt att det här felaktiga meddelandet gått ut, det får inte upprepas helt enkelt, säger Trafikverkets Katarina Wolffram till SVT Blekinge.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program