7 av 10 som dör med covid-19 är fullvaccinerade

Foto: Swebbtv arkiv

En kraftig majoritet av de som dör med covid-19 är fullvaccinerade, rapporterar SvD. Effekten från de så kallade vaccinen har redan avtagit, enligt tidningen.

Redan förra lördagen rapporterade Swebbtv att de flesta som dör med covid-19 har varit fullvaccinerade. Det framgår av Folkhälsomyndighetens egen statistik.

Nu har även Svenska Dagbladet uppmärksammat siffrorna.

Mellan den 1-24 september var 7 av 10 som dog med coronasmittan individer som tagit två doser vaccin, främst äldre, skriver tidningen och hänvisar till siffror från Folkhälsomyndigheten.

Anledningen sägs vara att vaccinets effekt redan avtagit samt att restriktionerna i samhället lättats. Men de största lättnaderna av coronarestriktioner kom inte förrän den 29 september, efter dödsfallen angivna i statistiken.

– De främsta anledningarna är nog att det nu gått ganska lång tid sedan de äldsta vaccinerades, att vaccintäckningen har ökat, att restriktionerna lättats och att deltavarianten tagit över, säger Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, till SvD.

Även om en majoritet av de coronarelaterade dödsfallen alltså sker hos fullvaccinerade personer, hävdar Jalalvand att vaccinet ändå ger ett bra generellt skydd. Men samtidigt tycker han – trots det goda skydd han menar vaccinen erbjuder – att fullvaccinerade ska vara ”eftertänksamma” under hösten.