Wallenberg kan ta över Svenskt Näringsliv

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jacob Wallenberg. Foto: VisbyStar

Svenskt Näringslivs valberedning föreslår nu att Jacob Wallenberg blir ny ordförande i organisationen, meddelas det i ett pressmeddelande. Wallenberg förklarar bland annat att han vill se en ”öppenhet inför omvärlden”.

Det är Investors ordförande Jacob Wallenberg som nu föreslås bli ny ordförande i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

I ett uttalande säger han sig vara hedrad över att bli föreslagen som ordförande.

– Vi lever i en tid av stora utmaningar och förändringar men också möjligheter och där är Svenskt Näringsliv en viktig kraft och en viktig röst i att driva på nya lösningar för fortsatt jobbskapande och en hållbar samhällsutveckling. Små och stora företag har en helt central roll i vårt framtida samhällsbygge som ju är beroende av innovationskraft, riskvilligt kapital, frihandel, nya former av samverkan och en öppenhet inför omvärlden, fortsätter Jacob Wallenberg.

Svenskt Näringsliv består av cirka 60 000 medlemsföretag som är samlade i 50 medlemsorganisationer, enligt Wikipedia.

Att man väljer just Wallenberg beror bland annat på hans digra internationella affärsbakgrund, uppger valberedningens ordförande Staffan Lindquist.

– Jacob Wallenbergs många uppdrag i både svenska och utländska företag har gett honom breda kunskaper och djupa insikter om hur förutsättningar för företagande och välstånd nu förändras. Han vet vad som behövs, säger Lindquist bland annat.

Jacob Wallenberg deltog nyligen i ett hemligt Nato-möte med bland andra Sveriges regering i Helsingfors. Expressen påpekade då att ett svenskt Nato-medlemskap kan få betydande konsekvenser för delar av storfinansen. Vem är det till exempel som äger den så kallade försvarskoncernen och vapentillverkaren Saab? Jo, Wallenbergs. Genom Investor är man bolagets största ägare. Saabs styrelseordförande är Marcus Wallenberg. Och även Saab ska ha deltagit på mötet om Nato i Helsingfors. Enligt Expressen skulle en svensk anslutning till Nato öppna upp för nya attraktiva marknader för företaget, marknader där dörren idag är stängd.

Wallenbergstiftelserna har även hjälpt till att flytta Ukrainas bioforskning till Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program