Vita huset forskar på att blockera solljus – ska ”kyla ner planeten”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv grafik

Vita huset driver nu på forskning för att kunna kyla jorden genom att reflektera tillbaka solljus. Detta ska mildra effekterna av den ”globala uppvärmningen”, rapporterar CNBC. En av metoderna som ska utredas kallas ”stratosfärisk aerosolinjektion”.

Det är Bidenadministrationen som nu tagit fram en femårig så kallad forskningsplan för att studera hur man kan ändra mängden solljus som når jorden.

Syftet påstås vara att reducera planetens uppvärmning.

Enligt CNBC finns det flera sätt man kan göra detta på, till exempel genom att släppa ut aerosol som svaveldioxid i stratosfären, vilket skulle reflektera tillbaka solljus till rymden.

Eftersom den metoden kan ”påverka hela världen får den ofta mest uppmärksamhet”, skriver nyhetskanalen. Dessutom har den skadliga effekter på miljön och människors hälsa.

Men, påpekar CNBC, så kallade klimatexperter är oroade över att mänskligheten kommer överskrida sina utsläppsmål, varför det är viktigt att ta ”reda på hur man bäst balanserar dessa risker mot en möjligen katastrofal ökning av jordens temperatur”.

Stratosfärisk aerosolinjektion, som det heter, innebär att flygplan skickas upp i stratosfären – som är det nästa lägst skiktet i jordens atmosfär på mellan 10-50 kilometers höjd – och sedan sprutar ut en fin dimma som hänger kvar i luften och reflekterar iväg solens strålning.

– Svaveldioxid är förmodligen inte den bästa aerosolen och inte den enda tekniken för detta. Molnljusning är också en mycket lovande teknik, säger Chris Sacca, grundare av investeringsfonden för klimatteknik Lowercarbon Capital, till CNBC.

I sociala medier är många skeptiska till planen.

USA lämnade klimathysterin när Donald Trump, en uttalad antiglobalist, var president. Men under Joe Biden har den kommit tillbaka. Samma dag som Biden blev president i januari 2021, stoppade han den viktiga oljeledningen Keystone XL, som hade kunnat rädda USA ur energikrisen. Sedan dess har han vägrat slutföra den. Den 270 mil långa rörledningen hade kunnat transportera 800.000 fat olja – per dag, enligt AP.

Ämnet tas även upp i Swebbtvs senaste nyhetsprogram:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program