Sveriges neutralitet var ”otroligt uppskattad” i hela världen – maktelitens Nato-inträde kan sabba det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges neutralitet har gett Sverige ett extremt gott anseende i världen och varit väldigt värdefull för fredsskapande kontakter. Det berättar idrottsledaren och företagsledaren Nils-Erik Sandberg i Swebbtv. Men nu kan allt det förändras, i och med medlemskapet i den USA-ledda militäralliansen Nato – som svenska folket aldrig fick rösta om.
– Sveriges namn var hur bra som helst, säger Sandberg i Swebbtv.

Det är i Swebbtvs senaste lördagsintervju som Mikael Willgert intervjuar bordtennis- och företagsledaren Nils-Erik Sandberg, som hyllar Sveriges neutralitet, som nu försvinner efter att Sverigedemokraterna och riksdagen vänt i frågan.

Om Turkiet släpper in oss i alliansen, vill säga.

Sandberg har under lång tid varit tränare och ordförande i Ängby Sportklubb, som bland annat blivit världsberömd för sina stora framgångar inom bordtennis. Klubben har haft stjärnspelare som Jan-Ove Waldner och Mikael Appelgren.

Aftonbladet rapporterade 1998 att ”klubben är stenrik – tack vare sina aktieaffärer”.

Men klubben är också känd för att dess ungdomar åker runt i hela världen och spelar. Dessa internationella tävlingar har fungerat som en fredsskapande verksamhet och främjat fredliga kontakter mellan världens folk och länder.

– Sveriges tidigare neutralitet politiskt sett, att vi inte tillhört någon sida, var så otroligt uppskattad när man kom. Det fick man höra överallt. Man kunde lita på oss. Ett bra folk. Det spelade ingen roll om vi var i Afrika, i Asien eller i Sydamerika. Sveriges namn var hur bra som helst, säger Nils-Erik Sandberg i Swebbtv.

Men detta kan alltså förändras i och med Sveriges väntade Nato-inträde – som riksdagspolitikerna själva beslutade om utan någon folkomröstning eller val emellan.

Drivande bakom Sveriges Nato-anslutning är i stället Wallenberg.

Enligt Sandberg försämras nu Sverige möjligheter att vara jämkande part i ”alla möjliga frågor”. I värsta fall kan det i stället bli mer polarisering.

– Ur det här perspektivet så är det ju ett avslutat kapitel. Då har ju Sverige valt sida, säger han.

Nils-Erik Sandberg har tidigare känt stolthet för Sverige när han varit ute och rest i världen.

– Ja, absolut. Det har varit hur bra som helst.

Se hela programmet, som även går in på andra intressanta ämnen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program