Västs pengar spelar ingen roll, ”Ukraina har redan förlorat”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Även om Bidenadminstrationen lyckas få igenom sitt ”stödpaket” på 60 miljarder dollar till Ukraina så spelar det ingen roll. Kriget är förlorat, hävdar den legendariska statsvetarprofessorn John Mearsheimer i en intervju med Piers Morgan. Det enda som kommer hända är att ännu fler dör och att Ukraina förlorar ännu mer territorium.

Ukraina kommer förlora kriget mot Ryssland oavsett om väst fortsätter ösa pengar på kriget.

Det hävdar John Mearsheimer, professor i statsvenskap, bestämt.

Han poängterar också att Ukrainas ”motoffensiv” förra året avslöjar att man aldrig kommer kunna återta det territorium som Ryssland erövrat.

– Huruvida vi ger Ukraina de 60 miljarderna så skulle det inte spela någon roll och i slutändan kommer Ukraina förlora. Jag skulle hävda att Ukraina redan har förlorat. Ukraina har förlorat mer än 20 procent av sitt territorium och vi vet från motoffensiven från förra året att det inte finns något sätt som Ukraina kommer ta tillbaka det territoriet. Så det territoriet är förlorat.

Då återstår frågan hur kriget kommer se ut framöver, påpekar han.

– Mitt argument är att Ukraina framöver kommer att förlora mer territorium. Fler människor kommer att dö. Den främsta anledningen till att så är fallet är att detta är ett utmattningskrig, och i ett utmattningskrig spelar balansen av soldater, artilleri och flygvapen stor roll. Och om man tittar på alla dessa tre balanser, så går de på ett avgörande – avgörande – sätt emot Ukraina just nu, och det blir bara värre med tiden.

Se kortare klipp HÄR.
Se hela HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program