”Var är Gonzalo Lira?” – USA ville inte besvara frågor om ”torterad” journalist

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Var är den chilensk-amerikanska bloggaren Gonzalo Lira, som varit frihetsberövad i Ukraina sedan i maj efter Kievkritiska inlägg? Det undrar nu många i sociala medier. Under en pressträff på tisdagen ville det amerikanska utrikesdepartementet inte kommentera frågor som ställdes av vänstertidningen The Grayzone.

Det var i början av veckan som den chilensk-amerikanska bloggaren och fristående journalisten Gonzalo Lira för första gången på tre månader publicerade inlägg i sociala medier där han berättade att han släppts ur fängelse i Ukraina.

Lira anklagas för att stödja den ryska ockupationen, sedan han kritiserat det officiella narrativet om Ukrainakonflikten.

Han hävdade också att han ”torterats” i fängelset och att han nu ska åtalas, samt riskerar arbetsläger i upp till åtta år. Därför skulle han försöka fly till Ungern som politisk flykting.

”Jag lägger upp den här tråden precis när jag kommer till gränskontrollen. Jag lägger också upp videor på de två kanaler jag har tillgång till, The Roundtable och Gonzalo Lira—Again. Om du inte hör från mig inom de närmaste 12 timmarna — fy! Jag är på väg till ett arbetsläger! Önska mig lycka till”, skrev han på Twitter.

Men efter 12 timmar hördes ingenting, och nu frågar många på Twitter ”Var är Gonzalo Lira?”

Under en pressträff på tisdagen med amerikanska utrikesdepartementet ställde Liam Cosgrove, en journalist från vänstertidningen The Grayzone, frågor om det hela.

– I maj frågade jag dig om Gonzalo Lira, sade Cosgrove. Han är den amerikanska medborgaren som arresterades i Ukraina för att ha publicerat dissidentmaterial på nätet, och du berättade för mig att utrikesdepartementet kände till hans arrestering i maj. Och vi fick reda på i går kväll, genom en serie tweets av honom, att han hade torterats i det ukrainska fängelset och att han nu satt på en motorcykel med ett brutet revben och försökte fly till den ungerska gränsen.

– Så jag undrar om detta är sant, med tanke på att utrikesdepartementet kände till hans arrestering och frihetsberövande, hur har detta tillåtits ske? Vi har en amerikansk medborgare som hålls fängslad och kanske torterad i fängelset hos en av våra starkaste allierade.

Utrikesdepartementets Matthew Miller svarade:

– Tja, du förlorade mig med ”kanske” och ”om detta är sant.” Jag tror jag skulle vilja verifiera dessa rapporter innan jag kommenterar det.

Samtidigt spekuleras det på nätet vad som hänt Gonzalo Lira. Har han gripits eller tog han sig ut ur Ukraina? Den kända analytikern Mark Sleboda påstår sig kunna bekräfta att Gonzalo Lira ”stoppades från att passera på den ukrainska sidan av gränsen och har sedan dess försvunnit, nu i mer än 24 timmar. Det är det sista som någon har hört från honom”, skriver han på Twitter. I en annan obekräftad film som sprids på sociala medier påstås det att ”det finns en anledning till att ni inte hört från Gonzalo Lira” och att det beror på att Ukrainas säkerhetstjänst SBU är ”en av de mest skickliga och fokuserade underrättelsetjänsterna i hela världen”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program