Bloggare beskriver ”tortyr” efter kritik mot Ukraina-narrativet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den chilensk-amerikanske bloggaren Gonzalo Lira är tillbaka efter flera månader i fängelse, rapporterar RT. Han säger att han torterats, och nu försöker fly landet.

Den chilensk-amerikanske bloggaren Gonzalo Lira, som har bott i Ukraina och greps av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU i maj efter ihärdig krig mot Kievregimen och det officiella narrativet om proxykriget i Ukraina, uppges ha släppts fri igen.

Ukrainas myndigheter ”anklagar honom för att stödja den ryska ockupationen”, skrev Yahoo News i maj.

För första gången sedan april har han postat ett inlägg på Twitter och Youtube, där han bland annat beskriver att han utsattes för tortyr.

”Väl inne i fängelset torterades jag i två av de fyra celler jag var i – av de andra fångarna. Vakterna slår ALDRIG fångar – de överlåter tortyr till andra fångar”, skriver han och fortsätter:

”Jag fick ett sprucket revben i min första cell, men det var inte så illa. Det värsta hände i min fjärde cell. Från 13.00 den 21 juni till 19.00 nästa dag – 30 timmar – blev jag slagen och förbjöds sömn, mina armar vreds åt fel håll vid axlarna, och jag misshandlades ganska illa”.

Han har även publicerat en film på Youtube, där han säger att han nu står inför ett åtal som kan ge fem till åtta år i arbetsläger. Och att han kommer fällas.

– Jag är 55 år gammal. Med ett ganska allvarligt hjärtfel. Jag kommer inte överleva det, säger han.

Enligt Lira utpekas han som en ”pro-rysk propagandist”.

– Jag anklagas också för att ha förnekat den ryska invasionen, vilket är skrattretande. Jag har alltid sagt att Ryssland invaderade.

– De säger att jag rättfärdigat invasionen och att den inte var framprovocerad, fortsätter han. Och vi vet alla att den var framprovocerad. Den kom inte från himlen, att ryssarna bara en dag kände för att invadera Ukraina. Nä. Den var framprovocerad. Och jag gav en detaljerad beskrivning till varför den var framprovocerad.

Den ukrainska regimen ska ha varit särskilt upprörd över hans klipp ”Ukraine: A Primer”.

Nu säger han att han tänker fly landet och söka asyl i Ungern.

USA skulle lämna ut honom till Ukraina, hävdar han.

”Jag har åkt på min motorcykel genom Ukraina – 1.400 kilometer på två dagar. Jag drar till Ungern för att be om politisk asyl. När jag misslyckas med att dyka upp i rätten i Kharkov kommer en arresteringsorder utfärdas, troligen en internationell order. Jag hoppas att ungrarna kommer läsa mitt åtal och säga: ”Det här är skitsnack – vi skickar inte tillbaka honom”… Jag lägger upp den här tråden precis när jag kommer till gränskontrollen. Jag lägger också upp videor på de två kanaler jag har tillgång till, The Roundtable och Gonzalo Lira—Again. Om du inte hör från mig inom de närmaste 12 timmarna — fy! Jag är på väg till ett arbetsläger! Önska mig lycka till”, skriver han på Twitter.

Inlägg:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program