EU-nämnden kräver det – men Löfven vägrar lyfta kärnkraft som ”grön energi”

Foto: Victor Svedberg

Statsminister Stefan Löfven (S) vägrar lyda EU-nämndens krav på att lyfta kärnkraften som ”grön energi” inför EU-toppmötet i Bryssel, rapporterar TT.

Det är i EU-nämnden, alltså ett organ i riksdagen, som en majoritet nu kräver att Sverige inför EU-toppmöte i Bryssel idag och på fredag lyfter kärnkraften som ett grönt alternativ till den så kallade klimatomställningen.

Kravet kommer från M, SD, KD och L, som tillsammans har en majoritet i nämnden.

Men Stefan Löfven vägrar göra det. Detta eftersom ingen har det på dagordningen, hävdar han. Att då ta upp frågan skulle skada Sverige, enligt statsministern. Dessutom har partierna i EU-nämnden inte majoritet i själva riksdagen, påpekar Löfven .

Moderatledaren Ulf Kristersson rasar mot beskedet. Enligt honom är det inte regeringens ensak att bestämma vad som ska tas upp på mötet. Att Miljöpartiet kanske tycker det är jobbigt är helt irrelevant, enligt Kristersson.

– Han säger i klartext att han inte tänker bry sig om det beslut som EU-nämnden har fattat, nämnden som är den instans som ska ge regeringen mandat inför rådsmöten. Det tänker han strunta i, säger Ulf Kristersson till TT.