USA:s inflation rusar till 8,5 procent – värsta sedan 1981

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Joe Biden. Foto: White House/Youtube

Konsumentpriserna i USA steg med 8,5 procent under mars jämfört med samma månad förra året. Det är den snabbaste växande inflationen sedan 1981. Nu väntas Federal Reserve höja räntan med en halv procent redan nästa månad, enligt Bloomberg.

Inflationen i USA fortsätter att rusa och ökade till hela 8,5 procent i mars, jämfört med vad konsumentpriserna låg på för ett år sedan.

I februari var den årliga ökningen 7,9 procent.

Enligt New York Times är detta den snabbaste inflationstakten i landet sedan 1981.

Men det handlar inte om någon hyperinflation. Då ska inflationen öka med cirka 50 procent per månad. Enligt Wikipedia brukar hyperinflation också vara förbunden med en ”allmän kollaps av förtroendet för ett land och dess institutioner”.

Den amerikanska regeringen skyller den höga inflationen på Rysslands invasion av Ukraina, som påverkade bränslepriserna. Men även om man bortser från bränsle och mat steg de så kallade kärnpriserna med 6,5 procent under året till och med mars.

Inflationen kommer efter två år av besinningslösa ”åtgärder” mot coronaviruset som gav föga resultat. Inte ens det så kallade vaccinet stoppade viruset.

Under ”pandemin” har man tryckt upp en mängd nya pengar till noll procents ränta. Man gav alltså ut en massa gratispengar, och nu kommer räkningen.

– USA har dubblat antalet dollar på marknaden under ett par år, sade författaren Arne Weinz i ett program i Swebbtv förra veckan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program