Hyperinflation hotar Sverige: ”Kan bli smärtsamt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Tidigare ekonomiska bubblor har varit milda jämfört med vad som nu håller på att byggas upp i världen. Det menar Sandviks förre VD och näringslivsprofilen Per-Olof Eriksson i en intervju med Swebbtv. Och pandemin har gjort saken mycket värre.

Under coronapandemin har det tryckts enorma mängder nya pengar med noll procents ränta. Och detta innebär stora problem, bland annat en risk för hyperinflation, enligt P-O Eriksson.

– Det är ett garanterat problem. Det är bara en fråga om hur det ska lösas och hur svårt det blir att lösa, säger han i Swebbtv.

Och redan nu ser man den riktiga inflationen, påpekar han, i form av kraftiga prishöjningar.

Eriksson jämför rentav situationen med oljekrisen, då priset på olja trissades upp dramatiskt.

– Det är lite åt det hållet nu. Det kommer bli väldiga prisökningar, och då blir det inflation. Samtidigt kommer löntagarna begära kompensation så de kan fortsätta leva sina dagliga liv.

Enligt P-O Eriksson finns det tydliga tecken på att inflationen tar fart, och det kan enligt honom bara lösas med höjda räntor, vilket i sin tur kommer leda till att verksamheter går i konkurs.

– Om man inte bromsar så leder det till hyperinflation, så räntan måste upp. Och den övergången kommer bli smärtsam. När den här typen av grundinflation är på väg kan man bara hejda den genom att pengar kostar pengar, så att säga.

Dessutom kommer bankerna få stora problem.

– Jag har ju varit med om minst en bankkrasch, så jag vet att det smärtar ordentligt. Ändå var den uppblåsningen mild jämfört med vad vi nu ser.

Men jämfört med finanskrisen i Sverige i början av 1990-talet är problemet idag globalt.

Resultatet kan också bli att de fattiga blir fattigare medan de rika blir rikare.

– Klyftorna kommer öka, trots att politikerna tror de gör motsatsen genom att hålla räntan nere.

Samtidigt påpekar P-O Eriksson att EU:s gigantiska lån som togs i pandemins namn egentligen var ett sätt att rädda euroländerna från kollaps.

– Många länder har ju blivit inlåsta i euron, och de kan inte hantera det. Grekland var det första landet som brakade helt, förklarar han i Swebbtv. Så länderna räddades med detta jättelån, och våra politiker bara sväljer det. Sverige är inte ens med eurosystemet.

P-O Eriksson tror att nästa ekonomiska krasch kan bli mycket svår.

– Med så mycket pengar som inte kostar någonting har man skapat ett gigantiskt problem.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program