USA bombade Norrbotten: ”Första gången skarp ammunition används”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Två svenska JAS 39 Gripen, en norsk F-35 och en amerikansk B-52 Stratofortress ovanför Andøya i Nordnorge, förklarar Försvarsmakten på sin hemsida idag. Foto: Norska försvarsmakten

Amerikanska B-52:or flög idag in över Sverige och bombade mål på ett skjutfält i Norrbotten. Detta under en övning med svenska och norska försvarsmakten. Sveriges regering säger att man skickar ”en signal till Ryssland”, uppger Aftonbladet.

Sverige har inte hunnit gå med i Nato, men redan nu höjs den militära värmegraden.

Under torsdagen samövade Försvarsmakten med amerikanska Bomber Task Force i Norrbotten. Men inte bara det. Skarpa bomber släpptes över Vidsel i Älvsbyns kommun. Det är första någon något sådant sker.

Svenska markförband pekade ut mål på Vidsel skjutfält som sedan förstördes med skarpa bomber av B-52:orna.

”Det är första gången sedan Försvarsmakten började öva med amerikanska Bomber Task Force som skarp ammunition använts”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Under övningen koordinerades alltså insatserna mellan USA och svenska markförband. Totalt fälldes tre bomber av typen GBU 31 från de amerikanska planen.

Sverige övar således interoperabilitet med Nato.

– Kriget i Ukraina har tydligt visat hur viktigt det är att ha förmåga till långräckviddig bekämpning. Den förmåga vi nu övat höjer vår försvarsförmåga avsevärt och är viktig inte minst i ljuset av den svenska ansökan om medlemskap i Nato, säger flygvapenchefen Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Övningen är ett kvitto på att hela kedjan i det militära samarbetet fungerar, menar Edström.

I en artikel i Aftonbladet beskrivs övningen som ”unik”. Enligt tidningen ska de amerikanska flygplanen har flugit in över Atlanten från North Dakota under natten.

De amerikanska planen eskorterades in i Sverige av svenska Jas 39 Gripen-plan.

Övningen skedde även över norskt luftrum.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) är övningen en del av de ”säkerhetsförsäkringar” som Sverige fått under tiden som medlemsansökan till Nato behandlas. Övningen är att ses som en ”säkerhetspolitisk signal”, förklarar han.

– I det här läget så blir det vi gör en signal till Ryssland, så enkelt är det ju. Det handlar i grunden om att vi har vänner som är beredda att leva upp till sådana här säkerhetsförsäkringar, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program