Högern kan vinna valet – får riksdagsmajoritet i ny mätning

Foto: Riksdagen (montage Swebbtv)

De så kallade oppositionspartierna leder med drygt en procentenhet i den senaste mätningen från SVT/Novus. Partierna får en majoritet i riksdagen. Men läget är osäkert och mycket kan hända innan valet.

Det är i SVT/Novus senaste opinionsundersökning som ”oppositionen” leder med drygt en procentenhet jämfört med vänsterns regeringsunderlag.

M, SD, L och KD får tillsammans 49,8 procent av väljarnas röster, medan vänsterpartierna S, V, C och MP får 48,7 procent.

Med andra ord skulle högerpartierna få 177 mandat – vilket är en majoritet i riksdagen.

Men för bara en vecka var läget det omvända, påpekar SVT.

Mycket kan alltså hända fram till valet i september.

– Det är ju jätteintressant för det blir väldigt mycket som kan hända. Det finns stora möjligheter för partierna att vinna nya väljare men också stora risker. Om man gör ett utspel som inte landar rätt kan man förlora väljare, om en partiledare gör en dålig utfrågning eller en debatt som inte blir så bra så kan det få snabba konsekvenser, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till SVT och påpekar att det idag är en ”öppen fråga” vem som kommer få bilda regering.

Enligt Möller är det många parametrar som nu kan påverka opinionen snabbt. Det är inte heller säkert att Miljöpartiet klarar riksdagsspärren. Partiet ligger ”farligt nära” gränsen. Men även Centerpartiet kallar han för ett ”krisparti” som dalar stegvis mot en mycket låg nivå.

Hela mätningen: Socialdemokraterna 28,5 procent (-2,1), Moderaterna 19,6 procent (+1,0), Sverigedemokraterna 18,8 procent (+0,2), Vänsterpartiet 9,7 procent (+2,5), Centerpartiet 6,0 procent (-0,8), Liberalerna 5,8 procent (+0,7), Kristdemokraterna 5,6 procent (-0,7), Miljöpartiet 4,5 procent (-0,7) och övriga partier 1,5 procent (-0,1).