Stoltenberg utesluter inte ukrainskt Nato-medlemskap: ”Vår dörr står öppen”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"NATO Secretary General and North Atlantic Council visit Ukraine" © Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization (CC BY-NC-ND 2.0)

Rysslands annektering av östra Ukraina är den allvarligaste eskaleringen av konflikten sedan februari. Det sade Natos chef Jens Stoltenberg under en pressträff på fredagskvällen. Ryssland försöker skrämma väst och Nato att inte fortsätta stödja Ukraina, men det kommer inte lyckas, enligt Nato-ledaren.

Tidigare idag skrev Ukraina på en ansökan om medlemskap i Nato.

Klockan 18 ikväll höll Nato-chefen Jens Stoltenberg en pressträff, med anledning av Rysslands annektering av östra Ukraina.

– Nato är inte en del av konflikten. Men vi erbjuder vårt stöd till Ukraina så att det kan försvara sig. Vi är en försvarsallians. Vi står enade och beslutsamma att försvara alla Nato-allierade och varenda centimeter av allierat territorium.

Enligt Stoltenberg befinner sig världen nu i ett avgörande ögonblick.

– Putin bär ansvar för detta krig, och det är hans ansvar att avsluta det. Om Ryssland slutar slåss upphör kriget, om Ukraina slutar slåss upphör Ukraina att existera.

Nato upprepar därför sitt stöd till Ukraina, så länge det krävs, påpekade han.

När ukrainsk media frågade Jens Stoltenberg om Nato kommer släppa in Ukraina i militäralliansen, svarade han:

– Alla demokratier har rätt att ansöka om medlemskap. Vi respekterar det. Vår dörr står öppen.

– Vi stödjer Ukrainas rätt att välja sin egen väg. Men ett medlemskap måste godkännas av alla medlemmar. Vårt fokus nu är att stödja Ukraina mot Rysslands anfall. Det är vårt huvudfokus.

Enligt Jens Stoltenberg är det av avgörande vikt att Ryssland förlorar kriget.

– Vi måste försäkra att Ryssland inte vinner, sade han och hävdade att en rysk vinst skulle leda till att fler ”auktoritära” stater gör som Ryssland.

– Det skulle leda till en större risk för oss alla. Det är därför vi betalar priset för att stödja Ukraina. Priset vi skulle få betala om vi inte stödjer Ukraina är ännu högre.

Han upprepade att Nato inte är en del av kriget. Men ett ukrainskt medlemskap skulle leda till just det. Stoltenberg sade alltså dock inte direkt nej till ett ukrainskt medlemskap.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program