Utländskt ägande av vindkraft debatterades i riksdagen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Enligt uppgifter från branschorganisationen för vindkraft i Sverige, Svensk vindenergi, kommer det utländska ägandet av vindkraften i Sverige 2024 uppgå till två tredjedelar. Specifikt det kinesiska ägandet är något som den moderata riksdagsledamoten Alexandra Anstrell anser vara problematiskt, och hon tog därför upp det med energiminister Khashayar Farmanbar i riksdagen.

Anstrell menar att det säkerhetspolitiska läget i världen gör att Sverige bör vara aktsam med att låta utländsk makt äga för mycket av den svenska energimarknaden. Hon pekade ut det kinesiska ägandet i Sverige som problematiskt och att hela 19 procent av vindkraften i Norrbotten är under kinesisk kontroll.

Till Expressen har Kinaforskaren vid SEI, Karl Hallding, varnat för att det kan finnas en politisk agenda för stormakten Kina att investera i energimarknaden i vissa länder.

Energiförsörjningen är en vital del utav ett lands civilförsvarsförmåga vid kris eller krig, då ett modernt samhälle i stort sett slutar att fungera om det uppstår stora brister på el. Därför kan energi användas som ett politiskt utpressningsmedel av en annan stat. Under kriget i Ukraina har det till exempel visat sig att rysk gas som många länder inom EU har gjort sig beroende av, inneburit att förhållningssättet till Ryssland helt eller delvis anpassats efter detta.

Energiminister Farmanbar menade däremot under debatten att det totala kinesiska ägandet är av så ringa omfattning över hela riket, så det är inte att betrakta som en säkerhetsrisk. Han underströk att Sverige måste fortsätta vara en frihandelsnation.

Anstrell menade däremot att den volatila situationen på energimarknaden i Sverige gör att det ändå kan bli problematiskt.

Miljöpartiet har länge krävt att Sverige stoppar all import av rysk olja och gas på grund av kriget i Ukraina. På Twitter ställs frågan om Miljöpartiet sagt samma sak avseende vindkraften om Kina skulle invadera Taiwan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program