Sverige kan dras in i Natos ”storkrig” med Ryssland – om Putin använder ”kemiska stridsmedel”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: U.S. Marine Corps photo, LCPL Seth Maggard, USMC (public domain)

Proxykriget i Ukraina kan utvecklas till ett storkrig mellan Nato och Ryssland. Det säger nu Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Och Sveriges överbefälhavare Micael Bydén håller med. Om Ryssland tar till ”massförstörelsevapen”, oavsett i vilken form, kan det bli en sådan eskalering av konflikten. Det kan handla om ”kemiska stridsmedel” som Vladimir Putin, påstår SVT, ”hintat kring att man är beredd att använda”.

Det var förra veckan som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i NRK1 sade att kriget i Ukraina är ”fruktansvärt” och påpekade att ”det kan också bli storkrig mellan Nato och Ryssland.

Enligt Jens Stoltenberg befinner sig Europa just nu i en ”ödestimme” och om något går ”fel” kan det spåra ur och gå väldigt, väldigt fel.

Med andra ord skulle Sverige dras in i detta storkrig, åtminstone om Nato-medlemskapet – som Sverige ansökte om efter att SD svängde i frågan i våras och gav upp sin tidigare negativa syn på den USA-ledda krigsalliansen – blir klart.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén delar Stoltenbergs uppfattning.

– Har man inte insett det allvarliga läget med hur det har sett ut fram tills nu, och om det var det här uttrycket från generalsekreteraren som fällde avgörandet, då är det hög tid att man förstår det, säger Bydén i SVT 30 Minuter.

Så vad skulle kunna utlösa ett storkrig, eller världskrig, enligt Micael Bydén. Jo, om Ryssland använder ”massförstörelsevapen” av något slag. SVT skriver att Rysslands president Putin har ”hintat” med att använda detta, men anger ingen källa för denna anklagelse.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program