Ulf Brunnberg: ”Expo är en fascistoid tidning”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Opinionssiffror i Sverige är en dyster läsning. Det konstaterar skådespelaren Ulf Brunnberg, 75, i en intervju med Swebbtv. Svenskarna ”verkar aldrig lära sig”, förklarar han och menar att Sverige är ett korthus på väg att rasa ihop. Den sittande regeringen måste bytas ut och skatter måste bort, framhäver skådespelaren, som också angriper den vänsterextrema åsiktspolisen Expo. Den tidningen är ”fascistoid”, hävdar Brunnberg.
– Jag fattar inte hur man kan skatta sönder en hel befolkning, säger han om regeringen.

Det är Swebbtvs Magnus Stenlund som intervjuat den folkkäre skådespelaren Ulf Brunnberg, känd inte minst från Jönssonligan-filmerna.

Och Brunnberg tar bladet från munnen. Minst sagt.

Frågan som han brinner mest för är den svenska skattepolitiken. Men hans smockor går åt alla håll och kanter: Putin, vänstern, regeringen, folk som styr filmbranschen och så vidare.

Feminismen har Brunnberg dock inga personliga problem med, påpekar han. Han har aldrig haft bekymmer i sina relationer med kvinnor, utan ibland kan det tvärtom vara bättre att arbeta med kvinnor än män.

– Titta runt om i världen. Vilka socialistiska regimer går det bra för? Inga. Och här är det så tråkigt att titta på opinionssiffror. Svenskarna verkar aldrig lära sig. Men den här regeringen kan inte vara kvar. Jag vet inte hur det ska sluta. Sverige är ett korthus. Jag pratar ju väldigt mycket om skatter. Och jag säger det igen: den här regeringen kan ingenting om marknadsekonomi. Så här kan man inte driva ett land. I en kris måste man klara sig själv. Hur gör man det? Skippa skatten på energi och drivmedel. Då kan marknaden leva och vi kan hålla oss något sånär kvar. Bränslepriserna får såna effekter. Jordbruk kan inte överleva, byggen får lägga ner. Butiker, transporter. Det är katastrof, säger Ulf Brunnberg i Swebbtv och upprepar:

– Skatterna i Sverige är total katastrof. Jag fattar inte hur man kan skatta sönder en hel befolkning.

De flesta inom den svenska kulturbranschen uppfattas som vänster. Men enligt Brunnberg finns det fler personer än honom som faktiskt tycker annorlunda, även om alla kanske inte talar ut.

Bland komiker hävdar han att 7 av 10 inte är vänster.

Gällande svensk film är han dock inte särskilt hoppfull.

– Svensk film är död, på grund av den här kvoteringen, säger han och menar att hela Svenska filminstitutet är förstört.

– Titta på statistiken. Filmer som fått 30, 20, 25, 40 miljoner i budget. De har 300 biljettköp, 2.000 biljettköp. Så kan man inte hålla på.

Under intervjun kommer Ulf Brunnberg – på egen hand – även in på den vänsterextrema tidskriften Expo, som hängde ut honom efter hans medverkan på Svenska Bok- och Mediemässan i början av mars. Brunnberg förstår inte ens hur den kan existera.

– Du har inte nämnt det. Men det finns en tidning som heter Expo. Vad är det då? Det är en fascistoid tidning, men den hävdar motsatsen. Man måste tycka som dem, annars är man en idiot. Och hur de attackerar folk. Att den får finnas över huvud taget, säger han samtidigt som han är närmast chockad av tidningens beteende.

Ulf Brunnberg uppskattar dock att alternativmedia finns. För att få olika perspektiv kan man inte bara vara med i vissa forum, menar han.

– Jag yttrar mig på olika kontroversiella sätt. Men det tycker jag inte är så märkvärdigt. Det önskar jag fler offentliga personer gjorde. De flesta är lite hariga och rädda för att uttrycka sina åsikter och stå för vad de säger. Hyckleri, kallar jag det.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program