”Fler människor får sin världsbild” från altmedia – Swebbtv påstås främja ”konspirationistiska miljöer”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild, bakgrund: Expos senaste nummer.

Alternativa medieröster växer sig allt starkare på internet, enligt Expos senaste årsrapport. Inflytandet på nätet är så kraftigt att det kan forma människors världsbild.

Vänsterextrema Expo har idag släppt sin årsrapport för 2021, där man förklarar att antalet ”rasideologiska aktiviteter” minskar för tredje året i rad.

Närmare bestämt handlar det om att traditionella medlemsorganisationer minskar i aktivitet. Däremot växer alternativmedier på internet, framhäver organisationen.

”Samtidigt ökar den högerextrema medieproduktionen och unga väljer att söka sig till digitala gemenskaper”, skriver Expo på sin hemsida.

Särskilt de som ”allierat sig med coronavaccinmotståndare” har det gått bra för, rapporterar idag Sveriges Radio Ekot om Expos rapport.

Ordet ”vaccin” finns med ett 30-tal gånger i rapporten, och Expo drar slutsatsen att ”extremhögern har slutit samman med konspirationismen”.

Det massiva svenska motståndet mot regeringens vaccinpass anses ha gjort att det gick ”äntligen att enas under en paroll”, skriver Expo bland annat.

Expo är så fanatiskt besatta av den så kallade högerextrema rörelsen att man till och med räknat antalet sådana poddar, som de senaste fem åren ska ha ökat från sex till 38 stycken.

En extrem tillväxt alltså.

”Utvecklingen innebär att den svenska extremhögern förvisso inte varit lika synlig på gator och torg, men att den nu i stället kan sprida sina idéer genom nyhetssajter och poddar”, konstaterar Expo på sin sajt.

Alternativa medieröster är numera så starka på nätet att de kan forma svenskarnas tankar.

– De som framför allt lyckats komma ut i pandemifrågan är de högerextrema medieplattformarna, där många blivit språkrör för olika coronakonspirationistiska attityder, säger Expos Jonathan Leman till SR Ekot. Fler människor får sin världsbild från de här krafterna.

En risk med detta, enligt Expo, är att alternativmedier kan sprida ”desinformation” inför valet.

Expo ser också en växande trend av att nationalistiska rörelser använder sig av alternativa plattformar på nätet, eftersom de stora medieplattformarna, som Youtube, stänger ute dem.

I rapporten nämns bland andra Swebbtv.

”IT-jättarnas insatser mot hat och extremism har fått den rasideologiska miljön att också försöka bygga upp egna plattformar. Under 2021 fortsatte trenden… När SwebbTV stängdes av från YouTube i slutet av 2020 började även de använda samma tjänst. I januari 2021 lanserades SwebbTV också ’Swebbtube’, en videoplattform där de hoppas att även andra aktörer inom de högerextrema och konspirationistiska miljöerna ska ladda upp sitt innehåll”, står det i rapporten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program