Ukrainastödet kan rasa samman om USA drar sig ur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Kirby. © Foto: DOD Photo by Navy Petty Officer 1st Class Carlos M. Vazquez II (CC BY 2.0)

Om USA inte skickar mer pengar till Ukraina kan även europeiska länder börja omvärdera sin Ukrainapolitik. Det varnar nu Vita husets John Kirby för. Då väntar ”potentiellt katastrofala konsekvenser för Ukraina”.

Den amerikanska kongressen har fortfarande inte kunnat enas om ytterligare ”bistånd” till Ukraina. Det är högst oklart om Bidenadministrationen kommer få igenom fler stödpaket.

Vad händer då?

På en pressträff fick John Kirby, nationella säkerhetsrådets talesman, frågan om detta innebär att även europeiska stater kan dra tillbaka sitt stöd till Ukraina.

– Våra allierade och våra partners, ja, de tittar noga på vad vi gör här, eftersom amerikanskt ledarskap har varit kritiskt för att stödja Ukraina, sade Kirby. Vi har bokstavligen lett vägen, inte bara i bidrag utan i samordning av andra nationernas bidrag för att få saker till Ukraina.

– Så ja, jag tror att det är fullt möjligt… vi bör förvänta oss att vissa av våra allierade och partners kan behöva fatta andra beslut om de ser amerikanskt ledarskap vackla eller om USA backar från att stödja Ukraina. Och det skulle ha potentiellt katastrofala konsekvenser för Ukraina.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program