Taiwan: Kina kommer anfalla oss

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Taiwan förbereder sig på militär konflikt med Kina, rapporterar ABC Australien. Taiwans utrikesminister Joseph Wu tror att Kina tids nog kommer anfalla landet.

Spänningen mellan Kina och Taiwan blir allt värre.

Kina har på kort tid kränkt Taiwans luftrum med hela 56 flygplan. Det rör sig bland annat om 36 stridsflygplan och 23 bombflygplan med kärnvapenkapacitet, enligt SVT.

– Vi är mycket oroade att Kina kommer starta krig med Taiwan. Det kanske inte är överhängande just nu, men det kan finnas omständigheter under vilka Kina kommer anfalla, säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu till China tonight.

Till exempel skulle Kina kunna starta ett krig mot Taiwan för att avleda uppmärksamheten från inhemska problem i Kina, enligt utrikesministern.

– Om Kina inleder ett krig mot Taiwan kommer vi att kämpa till slutet, säger han.

Läget mellan länderna har förvärrats efter att Joe Biden blev president i USA, som har en nära relation till Taiwan. Biden ses som en svag ledare.

Taiwan ber nu Australien och andra likasinnade länder om hjälp.

Kina anser att Taiwan är en av kommuniststatens provinser, medan Taiwan ser sig själv som ett självständigt land. Taiwan styrs sedan 1949 av kinesiska nationalister, som förlorade ett inbördeskrig mot kommunisterna i Kina. Båda grupperna är hankineser, men med olika ideologiska och politiska ståndpunkter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program