Massvaccinering stoppade inte covid-19: Sverige portar israeliska turister

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Amos Ben Gershom / Government Press Office (Israel) (CC BY-SA 3.0)

Regeringen har fattat beslut om ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Därmed kommer personer som bor i vissa utpekade länder utanför EU inte få resa in till Sverige, uppger regeringen på sin hemsida. Inte ens fullvaccinerade personer från dessa länder får komma in i Sverige.

Den beslutade ändringen innefattar USA, Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro och Nordmakedonien.

Det innebär att personer som är bosatta i dessa länder från och med den 6 september inte längre får resa in i Sverige utan ska avvisas.

Endast de som omfattas av något undantag från inreseförbudet får komma in i landet. Det handlar om exempelvis utländska medborgare som har uppehållstillstånd i Sverige, så kallat särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner, och som dessutom kan visa upp ett negativt covidtest, skriver regeringen.

– Orsaken är det kraftigt försämrade smittspridningsläget som råder i de här länderna, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Israel var tidigt ute med att massvaccinera sin befolkning med Pfizers mRNA-vaccin mot corona, men personer därifrån är alltså nu inte välkomna i Sverige, oavsett om de är vaccinerade eller inte. Vaccinet har nämligen inte stoppat viruset från att spridas i Israel, där både ovaccinerade och vaccinerade blir sjuka. I stället har smittan rusat.

Enligt Times of Israel har Israel efter massvaccineringen fått en av världens högsta covidsmitta.

Löfvenregeringen hävdar dock att man ”undersöker möjligheten” att undanta fullvaccinerade som är bosatta i vissa tredje länder från inreserestriktionerna. ”Regeringen avser att återkomma i frågan”, skriver man.

Men enligt Mikael Damberg handlar detta om fullvaccinerade personer från länder som Sverige har en ”nära relation” till, som USA och Storbritannien, säger han till TT.

Ändringen träder i kraft den 6 september 2021 och gäller till och med den 31 oktober.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program