Sverige öppnar för jättelån till Ukraina – på 200 miljarder: ”Krig är inte gratis”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Tobias Billström. © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Kriget i Ukraina måste fortsätta till Ryssland besegras. Den inställningen tycks vara härskande inom västvärldens maktelit. Detta för att inte världsordningen ska skifta. EU-kommissionen förslår nu ett nytt stödpaket på enorma 200 miljarder kronor, uppger Ekot. Pengarna ska lånas upp och räntan betalas av EU:s medlemsländer. Den svenska högerregeringen är öppen för förslaget, trots att Sveriges inställning tidigare varit att EU inte skulle få initiera fler jättelika ”stödpaket” som det som togs under ”pandemin”.

Det är EU-kommissionen som nu vill stödja Ukraina med ytterligare 200 miljarder kronor. Pengarna ska finansieras med lån. Detta ska fortlöpande täcka Ukrainas utgifter under nästa år.

Förslaget påminner starkt om det jättelån som EU tog under den så kallade pandemin.

Då sa Sveriges riksdag och regering att det var en ”exceptionell engångsföreteelse”, enligt Ekot.

EU-kommissionen skulle inte få göra det igen, var Sveriges inställning.

Men det var alltså inte sant. Sveriges moderatledda regering säger nämligen inte nej till EU-kommissionens senaste förslag.

Räntekostnaden för de ”billiga lånen” ska EU:s medlemsländer stå för. Och EU-kommissionen vill att lånen baseras på ”garantier” från medlemsstaterna.

– Krig är inte gratis, vi avser att lyssna på vad Kommissionen har att säga, men det viktiga är att stödet kommer på plats, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) till Ekot.

Kriget i Ukraina ses som en strid om ”världsordningen”. Därför vill man inte att Ryssland vinner. Sveriges förra statsminister Magdalena Andersson (S) sade att Ukraina ”försvarar den regelbaserade internationella ordningen” och att ”det är vår plikt och ära att stödja er”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program