Stor risk att vaccinerade smittar: ”Lika smittsamma som ovaccinerade”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Fullvaccinerade personer kan enkelt sprida covidsmitta till andra i samma hushåll. Det visar en ny brittisk studie som undersökt covidfall i hemmet, den miljö där smittan oftast sprids, uppger BBC. Fullvaccinerade tycks vara lika smittsamma som ovaccinerade, skriver den brittiska nyhetskanalen. Och vaccinerade löper också en avsevärd risk att själva smittas av deltavarianten.

Det är en studie från Storbritannien som visar att personer som fått två vaccindoser ”kan vara lika smittsamma” som de som inte vaccinerat sig, skriver BBC.

De så kallade vaccinen påstås ännu vara bra på att förhindra död och svår sjukdom, men inte så bra på att stoppa smittspridning, särskilt inte från deltavarianten av coronaviruset, enligt studien.

Även om de fullvaccinerade är asymtomatiska eller har lindriga symtom är risken ändå 38 procent att de smittar någon ovaccinerad i hemmet. Inte ens om samtliga i hushållet är fullvaccinerade försvinner risken, men minskar till 25 procent.

Dessutom sjunker vaccinens effekt ju mer tiden går.

Den vanligaste smittspridningen av covid-19 sker inom just hushåll, varför den nya studien – som genomfördes under ett års tid mellan september 2020 till september 2021 – är extra intressant.

Enligt studien löper fullvaccinerade visserligen en lägre men ändå ”avsevärd risk” att smittas av deltavarianten, jämfört med personer som är ovaccinerade, skriver BBC.

– Vi upptäckte att infektionskänsligheten ökade redan inom några månader efter den andra vaccindosen, säger professor Ajit Lalvani vid Imperial College London till BBC och framför åsikten att folk borde ta en tredje vaccindos mot viruset.

Vidare påpekas att de som är ovaccinerade inte kan förlita sig på att vaccinerade individer är harmlösa och inte kan ge dem sjukdomen.

De som tagit två doser tycks tvärtom vara lika smittsamma som ovaccinerade, skriver BBC. Vaccinerade kan avvärja infektionen fortare men har samma maximala virusmängd som ovaccinerade. Och det är då en person är som mest smittsam.

Detta uppges vara en förklaring till att viruset fortfarande kan spridas så lätt.

”Fullvaccinerade individer med genombrottsinfektioner har en maximal virusmängd som liknar ovaccinerade och kan effektivt överföra infektioner i hushållsmiljöer, inklusive till andra fullvaccinerade”, står det i studien.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program