Svenska barn injicerades med utgånget covidvaccin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Kerstin Roberts/U.S. Marine Corps

Drygt 100 personer i Nyköping, varav den stora majoriteten är barn, har injicerats med ett för gammalt covidvaccin, uppger region Sörmland på sin hemsida. Vaccinet borde ha använts senast elva dagar tidigare.

Det är i Nyköping som 102 personer injicerats med ett covidvaccin som passerat sitt hållbarhetsdatum.

En majoritet av de drabbade, 88 personer, är barn mellan 12-15 år. Åtta personer är mellan 19-32 år, och sex personer är över 80 år.

Samtliga ska ha informerats om det inträffade både via telefon och brev.

Vaccineringen skedde i måndags, och det handlar om Pfizers substans mot covid-19.

Orsaken till händelsen är att den ”interna datumkontrollen innan vaccinationen har brustit”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Vi har brustit i vår interna kontroll och har tyvärr använt vaccin från en leverans där tillverkarens hållbarhetsdatum passerats med elva dagar. Vaccinet har under hela transportkedjan förvarats i frys- och kylskåp som förväntat enligt gällande rekommendationer men borde ha använts tidigare än nu skedde, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet Region Sörmland.

Enligt Johansson finns det inga kända medicinska risker med att få ett vaccin som förvarats för länge. Regionens preliminära bedömning är att vaccinet fungerar.

– Vi har dock tagit kontakt med vaccintillverkaren Pfizer för att få ytterligare information om den längre förvaringen kan innebära någon påverkan på vaccinet som gör att vaccinationen behöver görs om, säger Magnus Johansson.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program