Fria Tider-redaktör vinner mot storbanken – Swedbank får betala saftiga rättegångskostnader

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Domen meddelades idag tisdag. Foto: Skärmdump

Fria Tiders grundare och chefredaktör Widar Nord vinner en enorm seger mot storbanken Swedbank, som förra året stängda ner hans bankkonto. Uppsägningen var obefogad, konstaterar Stockholms tingsrätt i sin dom. Därmed måste banken ge tillbaka Widar Nords bankkonto inom 14 dagar samt betala samtliga rättegångskostnader på cirka 800.000 kronor.

Det var förra året som Swedbank stängde ner bankkontot för Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.

Detta med hänvisning till så kallad ”bristande kundkännedom”.

Och han är inte den ende som på sistone fått sitt bankkonto nedstängda.

”Efter att den nya penningtvättslagen infördes 2017 har bankerna stängt av konton för flera oppositionella grupper och individer”, skrev tidningen Nya Tider i somras.

Men Widar Nord lade sig inte platt för storbanken. Han valde att stämma Swedbank, trots riskerna det innebär.

– Jag valde att stämma för jag ville ha en ordentlig prövning. Allmänna reklamationsnämnden är ju så begränsade och tar sig friheter utöver vad som står i lagen, sade Widar Nord i en intervju med Swebbtv tidigare i år.

Han förklarade också att dylika uppsägningar, i vissa fall, kan bero på att banker inte orkar eller vill lägga pengar på att noga kontrollera varje kund. De klumpar därför ihop kunder utifrån vissa faktorer och avslutar sedan deras konton. Vissa anses tillhöra fel kundkategori. Men i hans eget fall tror han det handlar om politik.

– I mitt fall tror jag inte det har med det att göra, utan med politik. Men i många andra fall kan det vara så att bankerna tackar nej till kunder av kategoriseringsskäl trots att det hade varit väldigt lätt att kontrollera att de inte tvättar pengar. Att många blir av med sina konton, trots att de bedriver laglig verksamhet samt kan och är villiga att visa att verksamheten är laglig, är inte bara ett problem för oss utan för hela samhället.

Men nu vinner alltså Widar Nord mot Swedbank.

Stockholms tingsrätt bedömer uppsägningen som ogiltig och förpliktar därmed Swedbank att inom 14 dagar ge tillbaka bankkontot till Widar Nord.

”De skäl som banken åberopat för att det förelegat en skyldighet enligt penningtvättslagstiftningen att avsluta Widar Nords betalkonto framstår som otydliga och otillräckliga. Banken har inte förmått styrka att det förelegat särskilda eller andra skäl att säga upp Widar Nords betalkonto med grundläggande funktioner. Tingsrätten anser därför att bankens uppsägning saknat grund, dvs. varit obefogad”, skriver tingsrätten i sin dom.

Detta innebär också att Swedbank måste betala samtliga rättegångskostnader, både sina egna och Widar Nords. Enligt Fria Tider handlar det om cirka 800.000 kronor.

Se tidigare Swebbtv-intervju med Widar Nord:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program