Styrräntan höjs med en procentenhet – och snart höjs den igen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Lesula

Styrräntan höjs nu med hela en procentenhet och landar därmed på 1,75 procent.

Riksbanken höjer idag styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent. Det är den största räntehöjningen på närmare 30 år.

Detta med anledning av den höga inflationen.

Men det är inte slutet på räntehöjningarna.

”Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Redan i november väntas räntan höjas igen.

”Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet”, förklarar Riksbanken.

Ekonomer räknar med att räntan ligger på 3,5 procent nästa sommar, skriver SVT.

– Från att göra en prognos där man säger att man inte ska höja räntan i år utan först nästa år till att chockhöja på det här sättet. Det är ett bevis på att hela världen har blivit överraskade av inflationen, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion.

Swebbtv förutsåg dock inflationen redan förra året.

Under den så kallade pandemin tryckte länder upp enorma mängder nya pengar. Därför måste räntan höjas, något som drabbar vanliga människor hårt. En del kritiker jämför inflation med en sorts dold skatt. Alternativet hade varit att inte stänga ner världen på grund av coronaviruset, som redan våren 2020 hade en dödlighet på 0,1 procent för människor under 70 år. Men att höja räntan löser inte energikrisen, som ytterligare driver på inflationen och kommer fortsätta göra det så länge politikerna inte ordnar fram tillräckligt med energi.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program