Putin: Väst har alltid försökt krossa Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Krafter i västvärlden har försökt krossa eller upplösa Ryssland i över hundra år. Det förklarade Rysslands president Vladimir Putin under en pressträff förra veckan. Konflikten i Ukraina handlar om just det, hävdade han. Samtidigt påstod den ryske ledaren att Ukrainas mark för länge sedan sålts till amerikanska företag.

Kriget i Ukraina fortsätter och det lär det göra ett bra tag till.

Västvärldens maktelit har försäkrat att man kommer stödja Ukraina militärt och ekonomiskt under lång tid framöver. Så länge det krävs.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin handlar konflikten i Ukraina i grunden om ett försök från västvärlden att krossa Ryssland.

Väst har ”odlat” denna idé under mer än hundra år, hävdade han på en pressträff förra veckan.

– Jag har citerat uttalanden och studier från Storbritannien från första världskriget och efter det, sade Putin. Jag har citerat utdrag ur Brzezinski (Zbigniew Brzezinski, tidigare nationell säkerhetsrådgivare i USA, vår anm) skrifter där han delade upp hela vårt lands territorium i olika delar. Det är sant att han senare ändrade sin ståndpunkt något i tron ​​att det var bättre att hålla Ryssland i opposition till Kina och använda det som ett verktyg för att bekämpa Kina. Detta kommer aldrig hända. Låt dem ta itu med sina egna problem som de tycker passar bäst. Men vi ser hur de hanterar dem och sannolikt skadar sig själva i processen. Deras verktyg är inte bra.

– Men de har alltid strävat efter upplösningen av vårt land. Detta är väldigt sant. Det är olyckligt att de bestämde sig för att använda Ukraina för detta ändamål. I själva verket inledde vi vår speciella militära operation för att förhindra att händelserna tar en sådan vändning. Men det är vad vissa USA-ledda västländer alltid har strävat efter – att skapa en antirysk enklav och vagga båten, hota Ryssland från detta håll. I huvudsak är vårt mål att förhindra en sådan utveckling.

Samtidigt anklagade han västvärlden för att roffa åt sig spannmål.

– I dagarna lämnade 121 fartyg ukrainska hamnar, fortsatte presidenten. Endast tre av de 120 fartygen var på väg mot de fattigaste länderna under FN:s livsmedelsprogram. Cirka 35 procent, kanske lite mer, av spannmålen som exporterades från Ukraina gick till europeiska länder, till icke-fattiga länder och definitivt inte till världens fattigaste länder. Och endast 4,5 procent av försändelserna skickades till de fattigaste länderna inom FN-programmet.

– Detsamma gäller vår gödselexport. Detta är något som saknar motstycke. Det har varit ett upprörande och skamligt beslut av EU-kommissionen att häva förbudet mot inköp av rysk gödsel enbart för deras länder, för EU:s medlemsländer. Men hur är det med världens fattigaste länder? Hur är det med retoriken om att ”alla våra gemensamma ansträngningar bör syfta till att förhindra svält i de fattigaste länderna”? Är allt bluff?

Den ryske presidenten påstod också att amerikanska företag äger Ukrainas spannmål och mark.

– På tal om ukrainsk spannmålsexport, vet du vem som faktiskt exporterar det? Det görs av amerikanska företag, som till största delen äger detta spannmål. Det verkar vara så att mark i Ukraina för länge sedan sålts till amerikanska företag – och de exporterar helt enkelt sitt eget spannmål, sade Vladimir Putin till journalisterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program