Stort utbrott av RS-virus i Stockholm: Sämre immunitet bland befolkningen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv Bildarkiv

Flera sjukhus i Stockholm kämpar nu med ett stort utbrott av RS-virus. Spädbarn läggs in med andningssvårigheter, rapporterar P4 Stockholm. På grund coronarestriktionerna har befolkningen sämre immunitet mot olika virus.

Det är i Stockholm som sjukhusen nu är hårt ansträngda på grund av ett stort utbrott av RS-virus.

RS-virus är ett förkylningsvirus som kan vara farligt både för småbarn och äldre.

Enligt Christine Saverstam, vårdenhetschef på Sachsska barnsjukhuset, har många av de spädbarn som läggs in på sjukhusen andningssvårigheter.

– Situationen är kraftigt ansträngd. Vi har ett högt inflöde på alla akutmottagningar i Stockholm, säger hon till P4 Stockholm och uppmanar småbarnsföräldrar att stanna hemma med sina bebisar.

Enligt DN kan säsongsinfluensan och RS-virus nu öka i landet på grund av att förra årets sjukdomssäsong ”uteblev”. Detta har lett till en lägre immunitet i befolkningen

– Det är en väldigt unik period vi gått i genom. Aldrig har vi haft så liten spridning av influensa och RS-virus, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Redan i augusti skrev Läkartidningen om en ovanligt tidig spridning av RS-virus i Sverige. Det skedde redan under sommaren. Vanligtvis är det inga RS-fall alls i augusti och ökningen brukar komma i november.

– När förskola och skola kommer i gång är vi rädda för att få många fler fall, som man sett i Australien och England, sade då Katrin Adrian, vårdenhetsöverläkare på barnakutmottagningen vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, till TT.

Orsaken, enligt Folkhälsomyndigheten, är att fler människor nu är mottagliga för RS-virus eftersom de inte utsatts för dem på ett par år. När människor börjar umgås normalt, kan viruset spridas igen. Förra säsongen rapporterades det bara 195 RS-fall i landet – den lägsta siffran sedan man började föra statistik för 20 år sedan.

Swebbtv har tidigare rapporterat om hur coronarestriktionerna har gjort att Sveriges befolkning fått ett sämre immunförsvar än innan covid-19.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program