Europas energikris: ”Miljontals kanske inte har råd med värme”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Vuxi

Det kan gå illa för Europa om det blir en kall vinter, varnar nu flera medier. Politikerna befarar social oro om elpriserna blir för höga. Människor kan bli arga och fattiga. EU har ställt om till ”grön energi”, men sol och vind kommer inte rädda eltillförseln på vintern, och elpriserna är redan skyhöga.

Den så kallade gröna omställningen går inte alltför smidigt. Europa kan stå inför en enorm elkris om några månader, om det blir en kall vinter.

Kärnkraft och kolkraft avvecklas i ”klimatets” namn, samtidigt som elkonsumtionen är stor. Och ju kallare det blir, ju större blir efterfrågan.

Så kallade förnyelsebara energikällor står nu för största delen av EU:s energiproduktion, enligt Expressen. Men det räcker inte.

Dessutom möter Ryssland inte upp den växande efterfrågan i Europa med utökade gasleveranser. Detta görs medvetet, påstår vissa, för att ryssarna vill visa sin makt, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– I Ryssland är man garanterat medveten om att gasen nu är en bristvara och att det i sin tur leder till höjda elpriser, säger Veli-Pekka Tynkkynen, professor i rysk miljöpolitik vid Helsingfors universitet, till tidningen.

Enligt Expressen har elpriserna i Tyskland och Frankrike ökat med 40 procent på bara två veckor. Tyskland har gått längst av alla med att ”ställa om” till så kallade förnyelsebara energikällor. Där stänger man snart de sista kärnkraftverken. Men resultatet har blivit att landet fått EU:s högsta elpriser.

Expressens Mats Larsson påpekar att EU:s politiker sällan varit så nervösa inför väderprognoserna. Läget visar hur ”tufft det är med en grön energiomställning”, skriver han och påpekar att Europas politiker ber om att det blir en mild vinter. Höga elpriser, som redan är ett faktum, kan nämligen skapa arga och fattiga befolkningar.

Risken är att delar av Europa slocknar.

Enligt Stefan Bouzarovski, professor vid University of Manchester, kämpar redan 80 miljoner hushåll i Europa med att hålla sina bostäder varma, rapporterar CNN.

”Miljontals människor i Europa kanske inte har råd att värma sina hem i vinter när gas- och elpriser stiger”, skriver nyhetskanalen.

Mellan 20-30 procent av Europas befolkning befinner sig redan i generell fattigdom, enligt CNN, men upp till 60 procent i vissa europeiska länder lider av energifattigdom. Värst är läget i Bulgarien, som har den högsta andelen energifattiga med 31 procent av befolkningen. Därefter följer Litauen på 28 procent, Cypern på 21 procent och Portugal på 19 procent. Minst risk att drabbas av energifattigdom är Schweiz befolkning, som ligger på 0,3 procent, följt av Norge på 1 procent.

Även CNN varnar för social oro i Europa.

– Det kan bli en ökning av rörelser som ”Gula västarna” över Europa, säger Bouzarovski till tv-kanalen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program