Andra dosen stoppas för 81.000 unga svenskar – vaccinet anses för farligt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Elaine Heirigs, NHC/NMRTC Lemoore public affairs

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att pausa användningen av Modernas vaccin för unga svenskar födda 1991 eller senare. Detta av försiktighetsskäl, skriver myndigheten på sin hemsida. Folkhälsomyndigheten har fått signaler om ökad risk för biverkningar som hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation. De 81.000 unga som fått den första dosen kommer inte få en andra dos.

Unga människor löper mycket liten risk att drabbas svårt av covid-19. Ändå har Sverige valt att massvaccinera dem.

Men nu stoppas tillfälligt Modernas vaccin för unga födda 1991 eller senare.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till data som pekar på en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) efter vaccination mot covid-19, framför allt bland ungdomar och unga vuxna, och i synnerhet hos pojkar och män. Risken att drabbas är dock liten.

”Nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Men vaccineringen stoppas inte helt. I stället rekommenderas Pfizer/Biontechs vaccin för dessa åldersgrupper.

Beslutet gäller fram till den 1 december 2021.

Personer i åldersgruppen som redan fått en dos av Modernas vaccin kommer inte i nuläget att erbjudas en andra dos, klargör Folkhälsomyndigheten. Vad som ska hända med dem är ännu oklart. Man diskuterar just nu ”den bästa lösningen för den gruppen”, skriver myndigheten. Totalt rör det sig om runt 81.000 individer.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i pressmeddelandet.

En lista på vanliga symtom på myokardit och/eller perikardit kan ses HÄR.

Att unga kan få hjärtmuskelinflammation av covidvaccinen är precis det många experter varnat för.

Swebbtv har tidigare rapporterat om forskning från USA som visar att pojkar löper flera gånger större risk att drabbas av hjärtproblem efter att ha fått coronavaccinet jämfört med att bli inlagda på sjukhus på grund av viruset. Enligt studien är risken för hjärtproblem hos pojkar 12-15 år efter vaccinet 162,2 per miljon invånare. Det är den högsta siffran bland alla granskade grupper. Samtidigt var risken för sjukhusvård för pojkar i samma ålder på grund av covid-19 inte högre än 26,7 per miljon invånare, vilket innebär att risken för hjärtmuskelinflammation från vaccin är 6,1 gånger högre.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program