Flera personer åtalas efter Black Lives Matter-demonstration

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg som gick av stapeln den 7 juni förra året, har resulterat i att åklagaren idag beslutade att 36 personer ska åtalas. Åtalen gäller allt från våld mot tjänsteman till skadegörelse.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé på Åklagarmyndighetens hemsida.

Den 7 juni 2020 demonstrerade Black Lives Matter vid Heden i Göteborg . Liksom flera andra Black Lives Matter-demonstrationer urartade det i våld, trots att Black Lives Matter själv påstår sig vara en fredlig organisation. Det är inget nytt fenomen att Black Lives Matter framställs som en fredlig organisation. I USA påstod det vänsterinriktade mediebolaget CNN att demonstrationerna var i huvudsak fredliga, trots att det syntes mängder med brinnande bilar bakom CNN:s reporter.

Demonstrationen i Göteborg ska enligt åklagaren ha urartat i våldsamt upplopp vid Götaplatsen. Under upploppet ska våld använts mot poliserna på plats, men upploppet resulterade även i att bilar och containrar brändes upp senare under kvällen på Hisingen.

Åtalet har fördröjts kraftigt på grund av det omfattande filmmaterial som polisen gått igenom, enligt åklagaren. Totalt har 145 timmar från polisens kroppskameror, drönare och andra filmer gåtts igenom. Av totalt 130 personer som först omfattades av utredningen är nu 36 personer föremål för åtal.

– De som är åtalade är mellan 15 och 28 år men polisen har haft orossamtal med många ytterligare personer, fortsätter Elisabeth Trouvé på Åklagarmyndighetens hemsida.

Tingsrätten ska preliminärt ta upp fallet vecka 45.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program