Österrike planerar utegångsförbud för ovaccinerade

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Österrikes förbundskansler Alexander Schallenberg. Foto: BMEIA/Grube

Om covidsmittan drabbar Österrike tillräckligt hårt kommer landet införa utegångsförbud för ovaccinerade, rapporterar tyska Die Welt. Samtidigt har ett vaccinkritiskt parti tagit plats i ett av landets delstatsparlamentet.

Österrike har mött den så kallade coronapandemin med hårda restriktioner.

Och åtgärderna kan bli ännu tuffare.

Trots att fullvaccinerade också insjuknar och smittar läggs nu skulden på ovaccinerade, precis som i andra länder.

– Vi är på väg att snubbla in i en pandemi av oskyddade ovaccinerade människor, säger Österrikes förbundskansler Alexander Schallenberg enligt Die Welt och påpekar att alltför många ”tvekar” till att ta det så kallade vaccinet.

I Österrike är cirka 62 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Landets konservativ-gröna koalitionsregering har nu gjort sig redo för att införa utegångsförbud för ovaccinerade. Detta om antalet inlagda på intensivvårdsavdelningar når över 600. Idag är siffran 220. Bara de som har ”särskilda skäl” kommer få lämna sina hem, enligt SVT.

Samtidigt anklagas nationalistiska Frihetspartiet FPÖ för att driva på vaccinationsskepsisen i Österrike.

Denna så kallade vaccinskeptiska rörelse är så stark i landet att den fått ett eget parti, MFG – som står för folk, frihet och grundläggande rättigheter, enligt Die Welt. I delstatsparlamentsvalet i Oberösterreich, som har 1,4 miljoner invånare, nådde partiet sex procent och tog därmed plats i det lokala parlamentet.

Alexander Schallenberg, som tidigare var landets utrikesminister, tog över som förbundskansler i Österrike den 11 oktober i år efter att förre ledaren Sebastian Kurz avgått på grund av korruptionsanklagelser. Kurz anklagas för att ha beställt ”överdrivet positiva opinionsundersökningar”, skriver SVT Nyheter, samt för att ha bytt annonsbidrag mot positiva rapporteringar i media.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program