Statsministern vägrar svara på fråga från riksdagsledamot under frågestund

Foto: Riksdagen

Statsminister Stefan Löfvén (S) vägrade svara på riksdagsledamot Tobias Anderssons (SD) fråga i riksdagen. Detta efter att Andersson ville få veta om beslut som fattats av regeringen Löfvén kan komma att ge honom fördelar i hans karriär efter han avgått som statsminister.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson ville veta om regeringens beslut om stora omfördelningar av svenska skattebetalares pengar till utlandet kommer ge honom fördelar i jakten på en karriär utomlands. Vilket statsministern aviserat kommer vara fallet. Ett exempel Andersson tog upp var Sverige finansiering av EU:s skuldpaket. Något som tidigare näringsminister Leif Pagrotsky (S) anklagat för att vara ett förtäckt räddningspaket till den konstant ekonomiskt krisande eurozonen. Utöver detta pekade Andersson ut det enorma biståndet som han menar delas ut vårdslöst och utan uppföljning.

– Den nivån på frågor är bara för bedrövlig. Vad vet du över huvud taget om detta? Jag kan säga till dig: Jag har inga konkreta planer på vad jag ska göra. Jag tänker ta mig tid. Jag betackar mig för sådana spekulationer. Jag tänker faktiskt inte ens besvara frågan. Det är för låg nivå, var statsministerns svar till Andersson.

Det är inte ovanligt att svenska politiker ges välbetalda karriärer inom den globala eliten efter sitt värv som ministrar eller i andra framträdande politiska roller. Till exempel har den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) i omgångar varit representant för såväl EU som FN. Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) blev senior rådgivare åt den internationella finansjätten Bank of America Merril Lynch.